Velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu, brez težav pa ga lahko vzgojite kar na domačem vrtu.
Poletje poleg visokih temperatur prinaša tudi slastno zelenjavo: bučke, jajčevci, paprike, kumare... Mnogim pa na vrtu poleti uspeva tudi paradižnik. Ta se sicer teoretično uvršča med sadje, a ga običajno tretiramo kot zelenjavo. Ne glede na to, v katero kategorijo spada v vaši glavi, pa je jasno eno: paradižnik prinaša številne koristi za zdravje, zato ga uživajte čim pogosteje.
Na portalu krstarica.com pojasnjujejo, da likopen, ki ga najdemo v paradižniku, lahko prepreči razvoj rakavih celic, zlasti pri raku prostate, želodca in debelega črevesa. Zanimivo je, da se količina likopena v paradižniku poveča, če ga skuhamo, v primerjavi s surovim.
Zaradi vsebnosti vlaknin paradižnik pripomore k občutku sitosti, kar je še posebej koristno, če hujšate. Vlaknine hkrati uravnavajo prebavo in skrbijo za redno odvajanje.
Paradižnik je tudi odličen vir vitamina C, naravnega antioksidanta. Poleg tega vsebuje še vitamin A, železo in kalij, ki so ključni za zdravje živčevja in zdravo kri. Vitamin K v paradižniku prispeva k strjevanju krvi. Redno uživanje paradižnika pripomore tudi k bolj zdravi in sijoči koži. Ocenjuje se, da paradižnik celo lahko zmanjša negativne posledice na telo, ki jih prinaša kajenje.
Paradižnik torej obvezno vključite v svoj jedilnik - še posebej zdaj, ko lahko okusen, domač sadež dobite praktično na vsakem koraku.
Vir: krstarica.com