Če ga vključite v svojo jutranjo rutino, boste hitro opazili pozitivne spremembe v počutju in zdravju.
Uravnotežena prehrana je eden od ključnih stebrov dobrega počutja. Pomembno je, da naši jedilniki vsebujejo raznovrstna živila in vključujejo zadostno mero beljakovin, zdravih maščob, sadja ter zelenjave.
Če v svojo prehrano vključite kakršno koli sadje, boste svojemu telesu naredili uslugo (razen v primeru specifičnih zdravstvnih stanj). Kaj pa, če ne veste, katero sadje bi si privoščili? Mi predlagamo datlje. Poleg tega, da navdušujejo s slastnim okusom, vaše telo založijo s pomembnimi hranili in krepijo zdravje.
Datlji kot vir pomembnih hranil
Na portalu krstarica.com pišejo, da so datlji posebej priporočljivi za ljudi z anemijo, saj so bogat vir magnezija. Poleg tega vsebujejo tudi kalij, ki pomaga pri uravnavanju prebave in obnovi črevesne flore. Redno uživanje datljev spodbuja nastanek koristnih črevesnih bakterij in tako izboljšuje prebavo.
Naravna podpora pred porodom
V ljudski medicini verjamejo, da uživanje datljev štiri tedne pred predvidenim datumom poroda lahko pomembno vpliva na njegovo lažjo in hitrejšo izvedbo. Ženske, ki so jih redno uživale, so imele manj težav in manj krvavitev kot tiste, ki jih niso, a bi potrebovali še veliko znanstvenih raziskav, da bi to teorijo lahko potrdili ali ovrgli.
Zaveznik pri hujšanju
Datlji so nasitni, zato uravnavajo apetit, zaradi sladkega okusa pa tudi zmanjšujejo željo po drugih sladkih živilih. Mnogi si jih najraje privoščijo za zajtrk in tako preprečijo nepotrebne prigrizke skozi dan.
Močnejše srce in nižji holesterol
Posamezniki, ki si želijo okrepiti srce, datlje čez noč namočijo v vodi, zjutraj pa odstranijo koščice in datlje skupaj z vodo zmiksajo v gladko zmes. Ta naravni pripravek naj bi krepil srce in pripomogel k nižanju holesterola.
Datlji so torej lahko odlična popestritev vašega jedilnika, ki bo hkrati pripomogla k boljšemu zdravju. V kolikor pa imate kakršne koli zdravstvene težave, se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.
Vir: krstarica.com