To sadje prinaša številne ugodnosti za zdravje, zato poskrbite, da je redno na vašem jedilniku.
Dr. Blake Livingood, priljubljen ustvarjalec na TikToku, je v videu delil svoje poglede na kumare – botanično gledano so sadje, čeprav jih v kuhinji uvrščamo med zelenjavo.
»Kumare vsebujejo večino vitaminov, mineralov in mikrohranil, ki jih telo potrebuje vsak dan – vse v eni sami rastlini,« je povedal.
Poudaril je zlasti vitamine skupine B, ki ne le da povečujejo raven energije, ampak podpirajo tudi številne druge telesne procese.
Kumare so poleg tega bogat vir kalcija, magnezija in fosforja – mineralov, ki jih večini ljudi kronično primanjkuje. Dr. Livingood izpostavlja, da energijske pijače sicer vsebujejo vitamine skupine B in elektrolite, vendar se po svežini in zdravstvenih učinkih nikakor ne morejo kosati s kumarami.
»Poleg vsega vsebujejo še vlaknine, ki pomagajo pri izgubi telesne teže in vas dlje časa ohranjajo site,« je dodal.
Strokovnjak priporoča, da ob pomanjkanju energije raje kot po kofeinski pijači posežete po kumari: »Pozabite na kofein – vzemite raje kumaro.«
@drlivingood Need a pick-me-up? Ditch the coffee. Eat a cucumber. #energy #cucumbers #healthtips ♬ original sound - Livingood Daily
Njegov video je sprožil številne odzive. Eden izmed uporabnikov je zapisal: »Kumare s humusom so moj najljubši obrok! Nisem vedel, zakaj jih imam tako rad, zdaj pa razumem – očitno mi primanjkuje vitaminov B.« Drugi se je vprašal, koliko kumar je treba pojesti za priporočeni dnevni vnos hranil, saj naj bi ena skodelica vsebovala razmeroma malo hranil. Dr. Livingood je pojasnil: »Priporočamo pol do eno kumaro na dan.«
Na pogosto vprašanje, ali je kumara sadje ali zelenjava, je strokovnjak pojasnil: »Botanično gledano je sadje, a v kulinariki jo obravnavamo kot zelenjavo.« Dodal je tudi, da je priporočljivo uživati kumaro s olupkom, saj vsebuje pomembne hranilne snovi – čeprav jo lahko po želji tudi olupite. V zvezi s kislimi kumaricami je pojasnil, da imajo tudi te svoje prednosti: »Res je, da ne ohranijo vseh vitaminov in mineralov, a so še vedno hranilno bogate.«
Dodatna prednost kumar je tudi to, da v primerjavi s številnimi drugimi sadeži vsebujejo razmeroma malo sladkorja, zaradi česar pripomorejo k stabilnemu krvnemu sladkorju in so primerne tudi za diabetike. Vseeno pa je pomembno, da se v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pred uživanjem posvetujete s strokovnjakom.
Vir: