Če si tudi vi radi privoščite jajca in sir, počnete veliko napako, opozarja nutricionist.
Mleko in fermentirani mlečni izdelki imajo izjemno pozitiven vpliv na zdravje. Predvsem izboljšujejo prebavo, nekateri pa prispevajo tudi k zdravju srca, kosti in mišic. Priporočila glede uživanja mlečnih izdelkov so različna, zato se pogosto postavlja vprašanje, kako izbrati najbolj kakovosten in zdrav izdelek.
O tej temi je za "RTS Ordinacijo" spregovoril nutricionist Đorđe Pejić, njegove besede pa povzemajo na portalu krstarica.com.
Kolikokrat na teden bi morali uživati mlečne izdelke?
"Da je prehrana uravnotežena, priporočam uživanje mlečnih izdelkov trikrat tedensko," pravi Pejić. Dodaja, da takšno priporočilo velja za zdrave osebe. V kolikor imate kakršne koli zdravstve težave, se o priporočeni količini posvetujte s strokovnjakom.
Jogurt ali kislo mleko?
Pejić daje prednost kiselemu mleku. Čeprav sta si izdelka podobna po načinu izdelave, ima kislo mleko manj laktoze kot jogurt, kar je lahko ugodnejše za prebavo za tiste, ki slabše prenašajo laktozo.
Trdi ali mehki polnomastni sir?
"Kar dve tretjini ljudi ima težave s prebavljanjem laktoze, ker jim primanjkuje encima laktaze," pojasnjuje Pejić. Zato priporoča uživanje trdih polnomastnih sirov, ki vsebujejo manj laktoze.
Mladi sir ali kisla smetana?
Danes so na trgu na voljo različni mladi siri z zmanjšano vsebnostjo maščob, ki jim pogosto dodajajo stabilizatorje na osnovi ogljikovih hidratov. Takšni siri imajo več laktoze in manj maščob ter nižjo energijsko vrednost kot kisla smetana. Kaj torej izbrati? Izberite izdelek, ki je najbolj skladen z vašimi cilji in zdravstvenim stanjem.
S čim sira ne kombiniramo?
Sira ne bi smeli kombinirati z jajci, saj sta obe živili bogati z nasičenimi maščobami. Podobno velja tudi za slanino in druge mastne mesnine. Priporočljivo je, da v en obrok vključimo le eno vrsto nasičenih maščob. Če uživamo sir, je torej dobro, da si ob tem privoščimo puste mesnine (kot vir beljakovin) ter zelenjavo (kot vir vlaknin, vitaminov in mineralov).
Vir: krstarica.com