Včasih se zunanji del rumenjaka obarva sivo ali zeleno. Kaj se zgodi, če takšno jajce pojeste – ali je škodljivo?
Morda ne marate tekočega rumenjaka, zato jajce vedno pustite vreti minuto dlje. Rezultat? Trdo kuhano jajce, seveda, vendar z zeleno ali sivo-zeleno obrobo na rumenjaku. Ne izgleda mamljivo in celo nekoliko nezdravo. Ali je res?
Najprej preverimo, kako dolgo kuhati jajce, da dobite konsistenco, ki jo želite:
5 minut: kuhan beljak in tekoč rumenjak – popoln za pomakanje
6 minut: nekoliko manj tekoč rumenjak
7 minut: skoraj strjen rumenjak – rahlo lepljiv
8 minut: kuhano jajce
10 minut: klasično trdo kuhinjo jajce – vendar ne suho in kredasto.
Jajce, ki ga boste kuhali, naj bo vedno sobne temperature, tako je manj verjetnosti, da bo počilo, še pišejo na strani BBC food.
Kaj narediti, če se rumenjak obarva?
Brez skrbi si ga privoščite. Barva rumenjaka se spremeni zaradi kemične reakcije, ki vključuje žveplo iz jajčnega beljaka in železo iz jajčnega rumenjaka.
Gre torej za železo v rumenjaku, ki se ob dolgem kuhanju poveže z žveplom iz beljaka in tako se na zunanji strani rumenjaka tvori železov sulfid, ki ima zelen odtenek.
Kot še pišejo na strani Univerze Nebraska Lincoln, obarvanje običajno povzroči prekuhavanje, lahko pa tudi visoka vsebnost železa v vodi za kuhanje.
Takšno jajce lahko torej brez skrbi pojeste.
PREVERITE: Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!
Če vas izgled moti, pa se izogibajte prekuhavanju. Po devetih do desetih minutah je bilo jajce zagotovo dovolj dolgo v loncu.
Prav tako jajca po kuhanju hitro ohladite, najbolje v ledeni kopeli, da se ne bodo še naprej kuhala v lupini.
Preverite še:
Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?