To živilo je izjemno priljubljeno tudi med Slovenci, a lahko zdravju naredi več škode kot koristi.
Gazirane pijače, sladkarije, slani prigrizki, mastna hrana in pretirano predelani izdelki so le nekateri primerov živil, ki so v prekomernih količinah lahko nevarna za zdravje. Vsi vemo, da se jim je bolje izogibati oziroma jih uživati v omejenih količinah. A na seznamu potencialno nevarnih živil se najdejo tudi izdelki, za katere bi na prvo žogo rekli, da so zdravi.
Na portalu danas.rs pišejo, da med potencialno škodljiva živila sodijo tudi beljakovinske ploščice. Gastroenterolog Harmon Alison pravi, da jih sam nikoli ne uživa, saj so polne sladkorja in aditivov.
"Nikoli ne jem beljakovinskih ploščic. Običajno so precej predelane in vsebujejo veliko dodatkov neznanega izvora, čeprav mnogi mislijo, da so dejansko zdrave," pravi strokovnjak.
Čeprav so beljakovine nujne za naše zdravje, Harmon opozarja, da uživanje beljakovinskih ploščic lahko naredi več škode kot koristi. Zaradi tega svetuje, da se raje poslužujemo drugih beljakovinsko bogatih živil, kot so tofu, pusto meso, skuta in oreščki.
Vir: danas.rs