Okusna sladica iz skute in fig...
Za 12 kosov potrebujete:
Za testo:
- 180 g moke
- sol
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1 vaniljev sladkor
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 žlico iglic rožmarina (svežih ali suhih)
- 50 g mletih mandljev
- 130 g masla
- 1 jajce
Za nadev:
- 130 g pasirane skute
- 90 g sladkorja v prahu
- 1 veliko bio limono
- sol
Za okrasitev:
- 8 zrelih fig
- 2 žlici marelične marmelade
- 1 žlico medu
Priprava:
1 Moko presejte in ji primešajte sol, cimet, obe vrsti sladkorja, drobno sesekljane iglice rožmarina in mandlje. Zmehčano maslo penasto stepite z jajcem in masleno zmes vmešajte v mokasto. Zgnetite trdno testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik.
2 S testom obložite dno tortnega modela (premera 24 cm) in ga za 30 minut postavite v hladilnik.
3 Na testo položite aluminijasto folijo in jo obtežite s suhimi stročnicami. Testo približno 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nato odstranite folijo in stročnice ter testo pecite še 15 minut. Po peki naj se ohladi v modelu.
4 Skuto približno 2 minuti stepajte s sladkorjem. Nato dodajte limonino lupinico in limonov sok, dodajte malo soli in jo stepajte še 3 minute. Kremo porazdelite po testu in torto za 15 minut postavite v hladilnik.
5 Medtem operite fige in jih po dolžini zrežite na rezine. Od zunanjega roba proti sredini jih položite na torto, tako da se bodo rezine malo prekrivale. Na koncu jih premažite s segreto marmelado z medom.