Za posipanje lahko uporabite tudi mleti mak ali cimet s sladkorjem v prahu.
Za 6 oseb potrebujete
Za testo:
- 50 g zmehčanega masla
- ščepec soli
- 1 jajce
- 250 g pasirane skute
- 100 ml mleka
- 300 g moke (lahko je tudi pirina)
- približno 16 do 24 koščkov zrelega okroglega sadja (marelice, ringlo, slive, robide)
- enako število kock sladkorja ali 70 g marcipana
- moko za obdelavo testa
Za posipanje in prelivanje:
- 120 g masla
- 2 vaniljeva sladkorja
- ščepec mletega cimeta
- 200 g drobtin
- sladkor v prahu
- stopljeno maslo
Priprava
Penasto stepite maslo, sol in jajce. Primešajte še skuto in mleko, dodajte moko in zgnetite v mehko in voljno testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za približno 30 minut postavite v hladilnik. Testo nato razdelite na dve krogli premera 4–5 cm. Po potrebi ju potresite z moko. Testo nato zrežite na koščke, velikost je odvisna od tega, koliko sadja imate. Oprano in osušeno koščičasto sadje zarežite, odstranite koščico in jo nadomestite s kocko sladkorja. Če uporabljate drugo sadje (robide, jagode), jim lahko dodate sesekljan marcipan. Sadje položite na sploščene kose testa, ga zavijte v testo in ga povaljajte med dlanmi. Cmoke počasi položite v vrelo slano vodo in jih glede na velikost kuhajte 8–14 minut.
V tem času stopite maslo. Nanj stresite vaniljev sladkor, drobtine in cimet. Vse skupaj zlato rjavo popecite. Kuhane cmoke razdelite na porcije in jih potresite s sladkornimi drobtinami ter stopljenim maslom.
Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo približno 810 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 104 g.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja