Skutni cmoki z vročimi broovnicami, robidami, malinami ali ribezom so čudovita poletna sladica.
Skutni cmoki z vročim sadjem
Za 4 osebe potrebujete
Za testo:
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- ščepec soli
- 300 g pasirane skute
- 80–90 g zdroba
Za omako:
- 400 g gozdnih sadežev (robide, borovnice, ribez, maline)
- 100 g sladkorja
- 1 žlico limoninega soka
- 200 g kisle smetane
Priprava
Oprano sadje stresite v lonec in ga potresite s sladkorjem. Dodajte limonin sok in sadeže lahno pretlačite z žlico ali vilicami. Segrejte, da se sladkor stopi in sadeži segrejejo.
Ločite rumenjake od beljakov, iz beljakov pa stepite trd sneg. V skledi penasto stepite rumenjaka, maslo in sol. Primešajte še skuto in zdrob in na koncu še sneg. S pomočjo dveh žlic, ki jih vsakič znova potopite v hladno vodo, oblikujte cmoke. Položite jih v vrelo slano vodo in jih kuhajte približno 5 minut (odvisno od velikosti). Med kuhanjem jih enkrat obrnite. Cmoke poberite iz vode s pomočjo penovke in jih razdelite na porcije. Prelijte jih z vročim sadjem in okrasite s kislo smetano.
Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo približno 600 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 60 g.
Namig: Če je sadna omaka preredka, ji primešajte malce škroba, umešanega v majhno količino vode in jo pustite, da lahno vre 1–2 minuti.
Pripravite še borovničevo rulado.