Dietetiki opozarjajo na njih: za mnoge 3 najljubše sladke dobrote, ki škodujejo zdravju srca

30. 11. 2024
Deli

Predvsem sladkosnedom je ob prehodu na zdravo prehrano verjetno najbolj težko opustiti sladke dobrote.   

Prvi korak pa je gotovo že drastično zmanjšanje, saj pretiravanje z uživanjem sladic, ki so polne rafiniranega sladkorja in nezdravih maščob, lahko pripomore k številnim zdravstvenim težavam, med katerimi je tudi zamašitev arterij, ki posledično škodljivo vpliva na zdravje srca. V presežku so sicer številne sladice škodljive zdravju srca, toda dietetičarki in nutricionistki Veronica Rouse in Lisa Andrews sta izpostavili predvsem tri.  

Ne spreglejte:

Sladke dobrote, ki lahko škodujejo zdravju srca  

1. Čokoladna torta  

Marsikaterega praznovanja ni brez priljubljene čokoladne torte, ki pa je dietetičarki ne priporočata preveč. "Čokoladna torta je sladica z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja. Njene sestavine kot so maslo, sladkor, moka, jajca in čokolada, pa prispevajo k zamašenim arterijam in boleznim srca," pravi Rousova.  

Prav tako čokoladna torta vsebuje nasičene in transmaščobne kisline, ki zvišujejo raven slabega (LDL) holesterola ter v telesu povzročajo vnetja. Vse to pa ne pomeni, da je čokolada povsem nezdrava. Dietetičarki poudarjata, da lahko temna čokolada z visoko vrednostjo kakava, ki je polna antioksidantov in flavonoidov izboljša pretok krvi in zniža krvni tlak, kar posledično zmanjša tveganje za bolezni srca.  

2. Polnomasten sladoled  

Na seznamu priljubljenih posladkov je tudi sladoled, ki pa v polnomastni različici lahko ogrozi zdravje arterij. Andrewsova opozarja, da je polnomasten sladoled poleg nasičenih maščob vsebuje veliko sladkorja, ki pripomore k povečanju tveganja za nakopičenje maščobnih oblog na stenah arterij.

Sladoled.
Profimedia

Nasičene maščobe v kombinaciji s sladkorjem lahko povečajo raven trigliceridov v krvi, kar dodatno poveča tveganje za nastanek oblog v arterijah in tveganje za bolezni srca. Prekomerni vnos sladkorja lahko povzroči tudi insulinsko rezistenco in vnetje v telesu, ki veljata za poglavitna dejavnika tveganja za nastanek ateroskleroze.  

3. Pekovski izdelki  

Kot zadnje sladke dobrote s katerimi ne gre pretiravati, dietetičarki omenjata še pekovske izdelke kot so krofi in pite ter podobno sladko pecivo. Zaradi visoke vsebnosti rafiniranega sladkorja in moke lahko namreč slabo vplivajo na srce.

Rousova še posebej izpostavlja jabolčne pite: "Jabolčne pite vsebujejo sladkor, moko, maslo in jabolka ter pogosto združujejo nasičene maščobe in dodane sladkorje, ki lahko zvišajo raven holesterola in zamašijo arterije." To je še eden izmed razlogov, da so čim manjkrat na vašem jedilniku.   

Vir: index.hr

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"