Mnogo ljudi v različnih bolečih čustvenih stanjih in nihanjih poseže po tortah, čokoladah, piškotih in podobnih sladkih živilih. Zakaj je temu tako? Večina nenadnih zgibov ne zna pojasniti, nekateri pa verjamejo, da jim živila pomagajo, ker so dobrega okusa.
Toda tovrstna živila v resnici pritegnejo zaradi njihovih sestavin, ki dvigujejo razpoloženje – enostavnih ogljikovih hidratov, torej monosaharidov in disaharidov, v pogovornem jeziku: sladkorja.
Nizke ravni serotonina so med glavnimi razlogi za željo po sladkarijah
Mnoge raziskave kažejo, da so nizke ravni serotonina med glavnimi vzroki za željo po sladkem. Serotonin je nevrotransmiter, ki ustvarja občutek umirjenosti in zadovoljstva. Enostavni ogljikovi hidrati, med katerimi so tudi sladkarije, v telesu sprožijo vrsto kemičnih procesov, ki na koncu vodijo do povečanja ravni serotonina v možganih.
To je razlog, zakaj veliko ljudi, ko potrebuje hiter dvig serotonina, poišče hrano, bogato s sladkorjem. Prekomerno uživanje živil, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate, lahko povzroči številne zdravstvene težave, med katerimi so tudi debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje belega sladkorja pa škoduje tudi jetrom, povečuje tveganje za nastanek raka in moti delovanje hormonov.
S katerimi živili lahko ustavite nenadno potrebo po sladkorju?
Nenadne napade po sladkorju lahko ustavite tudi z uživanjem zdrave hrane, ki preprečuje željo po sladkorju, trdijo nutricionisti. Živila, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, bodo zadovoljila vaše potrebe po sladkem. Katera so med njimi?
Cimet
Cimet je vsestranska začimba, ki ima odličen okus in vonj, zato ga lahko dodate številnim jedem. Učinkovito pa pomaga tudi zoper željo po sladkem, saj začimba preprečuje nenadna nihanja ravni glukoze, ki botrujejo hlepenju po sladkarijah.
Paradižnik
Paradižnik učinkovito pomaga zmanjšati željo po sladkarijah, saj vsebuje visoko raven triptofana – snovi, ki jo telo pretvori v serotonin. Prav tako je bogat s kromom, mineralom, ki zmanjšuje željo po hrani in uravnava raven holesterola in glukoze v krvi.
Jabolko
Eden najboljših sadežev, ki je odlično zoper napade na sladkor je jabolko, zato ga ni odveč nositi s seboj. Ta sadež je bogat tudi s prehranskimi vlakninami, ki poleg vsega še nasitijo.
Sladka koruza
Sladka koruza še posebej dobro zavira željo po sladkem, ko je kuhana. To je živilo, ki je bogato z antioksidanti in vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami.
Sladki krompir
Sladki krompir ne bo le potešil vaše želje po sladkem, ampak bo telo oskrbel tudi z vitamini C, D in B6 ter železom. Hranila v sladkem krompirju učinkovito pripomorejo tudi k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in raka.
Vsa našteta živila ne bodo le zmanjšala želje po sladkem, ampak bodo tudi izboljšala vaše zdravje in pripomogla k uravnoteženi telesni teži. Kot alternativo belemu sladkorju pri pripravi tort in sladic pa lahko navsezadnje uporabite tudi agavin sirup, stevio in kokosov sladkor.
Vir: atma.hr
Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?
Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?