Ajdova kaša je idealno živilo. Ne samo zaradi velike hranljivosti in vseh mineralov in vitaminov, ki jih vsebuje, ampak tudi zato, ker je hitro pripravljena. Že preizkušate ajdovo kašo v sladicah? Morda ideja za malce drugačen praznični recept - čokoladni kolač.
Ana Žontar Kristanc, ki se je najbolj spomnimo po kuharski oddaji Ana kuha, tokrat z nami deli ta slasten recept za čokoladni kolač z ajdovo kašo in ganachem.
Sestavine zadostujejo za pekač velikosti približno 25 x 20 cm.
Čas priprave: 25 minut + peka in hlajenje
Sestavine za kolač:
- 60 g ajdove kaše
- 1 jabolko
- 1/3 čajne žličke cimeta
- 10 g masla
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 3 zvrhane žlice grenkega kakava
- 2 zvrhani žlici moke
- limonina lupinica
Sestavine za ganache:
- 200 g sladke smetane
- 200 g temne čokolade
Preostale sestavine:
- 200 ml sladke smetane
- 2–3 žlice grenkega kakava v prahu
- 1–2 žlici sladkorja v prahu
Opis priprave:
Ajdovo kašo operemo in skuhamo v soljenem kropu, nato jo odcedimo in ohladimo.
Beljake stepemo v sneg, rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom. Vmešamo ajdovo kašo, naribano jabolko, limonino lupinico, grenek kakav, moko in cimet. Počasi vmešamo sneg in zmes prelijemo na dobro pomaščen pekač.
Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 18–20 minut (preverimo z zobotrebcem, ali je pečeno). Kolač ohladimo.
Smetano segrejemo do vročega, vendar je ne zavremo. V vročo smetano nadrobimo čokolado, počakamo, da se stopi, nato pa dobro premešamo. Ganache prelijemo čez kolač in položimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Sladko smetano in sladkor čvrsto stepemo, vmešamo kakav in z brizgo nabrizgamo kupčke na narezan kolač.
Nasvet: Jabolko lahko izključimo ali ga zamenjamo s hruško.
Recept iz nove Anine knjige:
Knjigo in še več slastnih receptov najdete na www.aninakuhinja.si.