Slasten recept: Pečen čokoladni kolač z ajdovo kašo in ganachem

12. 12. 2018
Deli
Slasten recept: Pečen čokoladni kolač z ajdovo kašo in ganachem (foto: Ana Žontar Kristanc)
Ana Žontar Kristanc

Ajdova kaša je idealno živilo. Ne samo zaradi velike hranljivosti in vseh mineralov in vitaminov, ki jih vsebuje, ampak tudi zato, ker je hitro pripravljena. Že preizkušate ajdovo kašo v sladicah? Morda ideja za malce drugačen praznični recept - čokoladni kolač.

Ana Žontar Kristanc, ki se je najbolj spomnimo po kuharski oddaji Ana kuha, tokrat z nami deli ta slasten recept za čokoladni kolač z ajdovo kašo in ganachem.

Sestavine zadostujejo za pekač velikosti približno 25 x 20 cm.

Čas priprave: 25 minut + peka in hlajenje

Sestavine za kolač:
  • 60 g ajdove kaše
  • 1 jabolko
  • 1/3 čajne žličke cimeta
  • 10 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 zvrhane žlice grenkega kakava
  • 2 zvrhani žlici moke
  • limonina lupinica
Sestavine za ganache:
  • 200 g sladke smetane
  • 200 g temne čokolade
Preostale sestavine:
  • 200 ml sladke smetane
  • 2–3 žlice grenkega kakava v prahu
  • 1–2 žlici sladkorja v prahu
Opis priprave:

Ajdovo kašo operemo in skuhamo v soljenem kropu, nato jo odcedimo in ohladimo.

Beljake stepemo v sneg, rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom. Vmešamo ajdovo kašo, naribano jabolko, limonino lupinico, grenek kakav, moko in cimet. Počasi vmešamo sneg in zmes prelijemo na dobro pomaščen pekač.

Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 18–20 minut (preverimo z zobotrebcem, ali je pečeno). Kolač ohladimo.

Smetano segrejemo do vročega, vendar je ne zavremo. V vročo smetano nadrobimo čokolado, počakamo, da se stopi, nato pa dobro premešamo. Ganache prelijemo čez kolač in položimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Sladko smetano in sladkor čvrsto stepemo, vmešamo kakav in z brizgo nabrizgamo kupčke na narezan kolač.

Nasvet: Jabolko lahko izključimo ali ga zamenjamo s hruško.

Recept iz nove Anine knjige:

Knjigo in še več slastnih receptov najdete na www.aninakuhinja.si.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"