Slivov praženec

11. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Slivov praženec

Nebeško lahek in slasten.

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g sliv
  • 230 g sladkorja
  • 1 cimetovo paličico
  • 1 zvezdnati janež
  • 150 ml suhega rdečega vina (ali soka)
  • 50 g rozin
  • po želji 60 ml ruma
  • 3 jajca
  • 1 žlico vaniljevega sladkorja
  • 400 g skute
  • 100 g zdroba
  • 4 žlice mleka
  • 50 g masla

Priprava

Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice ter jih nato po želji zrežite še na krhlje. Dodajte jim 150 g sladkorja, začimbe in rdeče vino (ali sok) in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Po koncu kuhanja ohladite.

Rozine namočite v rumu. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto stepite z 80 g sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Dodajte skuto, zdrob in mleko. Rozine odcedite, jih primešajte, nato pa naj testo počiva približno 20 minut. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte testu.

Dončićeva zaročenka s sporočilom, ki sproža vprašanja

V ponvi segrejte polovico masla, vanjo zlijte polovico testa, ga pogladite in zlato rumeno zapecite. Obrnite in ga natrgajte na kose. Enako storite tudi z drugo polovico testa. Po želji potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s kuhanimi slivami.

Čas priprave: približno 70 minut.

Na osebo: približno 730 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 104 g.