Nebeško lahek in slasten.
Za 4 osebe potrebujete
- 500 g sliv
- 230 g sladkorja
- 1 cimetovo paličico
- 1 zvezdnati janež
- 150 ml suhega rdečega vina (ali soka)
- 50 g rozin
- po želji 60 ml ruma
- 3 jajca
- 1 žlico vaniljevega sladkorja
- 400 g skute
- 100 g zdroba
- 4 žlice mleka
- 50 g masla
Priprava
Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice ter jih nato po želji zrežite še na krhlje. Dodajte jim 150 g sladkorja, začimbe in rdeče vino (ali sok) in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Po koncu kuhanja ohladite.
Rozine namočite v rumu. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto stepite z 80 g sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Dodajte skuto, zdrob in mleko. Rozine odcedite, jih primešajte, nato pa naj testo počiva približno 20 minut. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte testu.
V ponvi segrejte polovico masla, vanjo zlijte polovico testa, ga pogladite in zlato rumeno zapecite. Obrnite in ga natrgajte na kose. Enako storite tudi z drugo polovico testa. Po želji potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s kuhanimi slivami.
Čas priprave: približno 70 minut.
Na osebo: približno 730 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 104 g.