V kuhinji se lahko zgodi marsikaj, med drugim tudi, da presolite hrano. Kljub temu pa hrane ni treba zavreči ali si izmišljevati zapletenih načinov, kako bi jo vseeno porabili, saj so profesionalni kuharji predali svojo preprosto skrivnost.
Ne spreglejte:
- Nova linija izdelkov v Lidlu obnorela kupce, v vozičke jih mečejo kot nori: so izdelki sploh zakoniti?
- Odpoklic živila: Mlinotestov izdelek se umika zaradi prisotnosti škodljivcev
Presoljena juha in druge tekoče jedi
Najpreprosteje je dodati malo vode in kuhati nekaj minut, a ta metoda je učinkovita le, če ste le rahlo presolili juho, saj vam v tem primeru ni treba dodati veliko vode.
Obstaja še en način – dodajte malo sladkorja. Počakajte, da se stopi, nato poskusite. Postopek ponavljajte, dokler okus soli ne postane sprejemljiv. Tudi to pomaga le, ko gre za majhen presežek soli.
Prav tako živila, kot so krompir, njoki ali testenine, pomagajo absorbirati presežek soli. Kuharji v tem primeru v juho, omako ali drugo tekočo jed dodajo olupljen krompir in ga kuhajo 10 do 15 minut, nato pa ga odstranijo. Krompir vpije odvečno sol, ne da bi pokvaril okus jedi. Njoke in testenine dodajte le, če po receptu sodijo v juho ali enolončnico.
Presoljeno meso
Kisla smetana lahko reši presoljeno mesno jed. Meso položite v posodo s kislo smetano in pustite, da se ohladi. Če ste preveč posolili mleto meso, dodajte drobno nasekljano zelje, bučke ali naribajte surov krompir v maso. Sol se bo manj čutila, jed pa bo sočna.
Preslana zelenjava
Omako iz zelenjave boste rešili s paradižnikom. Drobno ga nasekljajte v jed in kuhajte. Presežek soli iz kuhane zelenjave boste odstranili tako, da jo prelijete z neslano vročo vodo in kuhate nekaj minut.
To so triki, ki jih uporabljajo najbolj znani svetovni kuharji, ki se s podobnimi težavami srečujejo iz dneva v dan. Poskusite naslednjič, ko se znajdete v zagati.
Vir: krstarica.com
Preberite še:
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić