Prigrizek, ki ga bodo ljubitelji divjačine naravnost oboževali ...
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g srninega mesa brez membran
- 2 majhni šalotki
- 50 g suhih brusnic
- 150 ml smetane
- 2 rumenjaka
- provansalska zelišča
- sol, sveže mleti beli poper
- 100 g suhe slanine
- 60 g lisičk
- 30 g suhih sliv
- 100 g pancete
Priprava:
1 Meso vzemite iz marinade, ga osušite in razdelite na tretjine. Dve tretjini mesa zmeljite skupaj s šalotkama, zadnjo tretjino mesa pa zrežite na trakove. Primešajte jim brusnice, rumenjaka, provansalska zelišča, sol in beli poper.
2 Rezine suhe slanine razporedite po dnu modla. Prekrijte jih s polovico mesne mešanice. Po njej izmenjaje razporedite lisičke, suhe slive, trakove mesa in pancete. Pokrijte s preostalim mletim mesom in preostalo suho slanino.
3 Pasteto približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Model lahko postavite tudi v večji pekač z vodo in tako pasteto soparite. Pasteta naj se po peki ohladi.
4 Postrezite jo s sadnim čatnijem, brusnično marinado ali zeleno, zrezano na ozke paličice.
Za marinado:
- 25 g trsnega sladkorja
- 150 ml rdečega vina
- 3 majhne šalotke
- 1/2 žlice mletega popra
- 300 ml goveje juhe
- 10 g pimentovih zrn
- 4 lovorjeve liste
- 1/2 žlice morske soli
- ščepec timijana
- 20 ml brendija
1 Sladkor stopite v kozici z debelejšim dnom. Dodajte vino in sesekljane šalotke. Vse skupaj naj lahno vre toliko časa, dokler ne dobi konsistence medu.
2 Prilijte govejo juho in dodajte preostale začimbe. Lahno naj vre, dokler se sestavine ne pokuhajo do polovice. Mešanica naj se ohladi, nato pa ji primešajte brendi. Dobiti morate 150 ml marinade. Meso zrežite na 3 cm velike koščke in jih čez noč namočite v marinadi.