Prehranski strokovnjaki so pripravili seznam živil, ki bi jih po 40. letu moral uživati čisto vsak.
Starejši, kot smo, bolj je pomembno, kaj jemo. Če smo v mladosti brez težav lahko jedli tudi bolj "nezdravo" hrano, bomo z leti posledice neustreznega prehranjevanja občutili veliko bolj očitno.
Seveda si še vedno lahko občasno privoščite svoje najljubše razvade (v kolikor nimate nobenih zdravstvenih težav oziroma vam to odobri zdravnik), a je priporočljivo, da vsaj 80 % vašega jedilnika sestavljajo hranljiva živila, kot so sadje, zelenjava, puste beljakovine in polnozrnati izdelki.
Kakšna hrana je še posebej priporočljiva za vse, starejše od 40. let? Dietetiki so pripravili seznam živil, ki ne bi smeli manjkati na vašem nakupovalnem seznamu:
- Aromatična zelišča, kot so peteršilj, žafran ali rožmarin
- Stročnice (Fižol, leča, čičerika...)
- Pusta skuta
- Zelena listnata zelenjava (špinača, ohrovt, blitva...)
- Losos
- Oreščki in semena
- Pusto meso (perutnina, ribe...)
- Jagodičevje
- Kvinoja
- Rjavi riž
Iz omenjenih živil lahko pripravite okusne in hranljive obroke, ki vas bodo založili z vitamini, minerali, vlakninami, beljakovinami in ostalimi pomembnimi hranili, ki jih vaše telo potrebuje za normalno delovanje.
Vir: buzzfeed.com