Spomladansko enakonočje je za nami, narava se prebuja in že kratek sprehod po gozdu nas opominja, da bodo vsak čas vzbrsteli listi. A ta proces lahko spremljate tudi v lastnem domu, končni rezultat pa je zelo zdrav in hranilen.
Alfalfa ali lucerna je detelji podobna rastlina, ki odrasla ni najbolj priljubljena za uživanje, saj je precej grenka, v nasprotju z njenimi kalčki, ki pa jih je večina najbrž že okusila v solati ali kot dodatek k sendvičem.
A zakaj ljudje te kalčke sploh uživajo in zakaj jim arabski narodi pravijo kar “oče vse hrane?”
Če vemo, kaj z njimi zaužijemo, postane hitro vse jasno: Kalčki so ob nizkem kaloričnem vnosu izjemno bogat vir beljakovin. Poleg tega vsebujejo ogromno vitamina K, ki je pomemben za absorpcijo kalcija. Vsebujejo še vitamine skupine B, vitamina D in A ter vitamin C – ki je znan antioksidant ter železo in nekatere druge minerale.
Uživanju teh kalčkov pripisujejo mnoge dobrobiti:
- lajšanje menstrualnih težav
- lajšanje vnetij
- izboljšanje prebave.
In brez večjega finančnega vložka jih lahko gojite kar doma – potrebujete le čim bolj kakovostna semena.Ta so precej drobna in za prvi “pridelek” boste potrebovali zgolj dve čajni žlički.
Kako doma vzgojiti kalčke?
Najprej semena dobro sperite, nato prelijte z vodo in jih pustite namakati čez noč. Naslednji dan jih ponovno sperite ter vsujte v večji steklen kozarec, ki ga prekrijte z gazo in zatesnite z elastiko. Skozi gazo nato kalčke zalijte z nekaj vode (dobro je, da je ta filtrirana), ravno toliko, da semena zaplavajo.
Za naslednji korak boste potrebovali še največ spretnosti – kozarec je potrebno postaviti na glavo tako, da ostane rahlo nagnjen in dvignjen, da voda skozi gazo odteka in da semena niso ves čas namočena – s tem bi namreč tvegali pojav plesni in škodljivih bakterij.
Če boste vse storili prav, bi morali že naslednji dan opaziti kaljenje semen. Te vsak dan prelijte z nekaj vode in nato pustite, da se ta odcedi, po treh do petih dneh pa bi že morali imeti poln kozarec hranljivih, hrustljavih kalčkov. Te lahko nekaj dni hranite v hladilniku in jih uporabljate kot dodatek k najrazličnejšim jedem.
Najboljše pa je, da lahko takšno “pomlad v kozarcu” gojite prav vse dni v letu.
Prisluhnite aktivni podkastu!
Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani:
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"