Strokovnjak za varno hrano svari: "Teh 3 živil iz trgovine se nikoli ne bi dotaknil!" (Lahko so smrtno nevarna)

16. 3. 2025
Deli
Strokovnjak za varno hrano svari: "Teh 3 živil iz trgovine se nikoli ne bi dotaknil!" (Lahko so smrtno nevarna) (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki za varno hrano opozarjajo na skrite nevarnosti v nekaterih običajnih živilih, ki jih mnogi redno kupujejo v trgovinah.

Kupovanje že narezanega sadja, surovih kalčkov in nepasteriziranega mleka lahko predstavlja resno tveganje za zdravje, opozarjajo strokovnjaki za varnost hrane. Ti izdelki so lahko leglo nevarnih bakterij, kot so E. coli, listerija in salmonela, ki lahko v nekaterih primerih povzročijo resne okužbe, piše Daily Mail.

Že narezano sadje – leglo bakterij

Pakirano in narezano sadje, kot so mango, melona in ananas, je bistveno bolj dovzetno za bakterijsko kontaminacijo kot celo sadje. Po besedah ameriškega kemika za živila dr. Bryana Quoca je težava v tem, da se z odstranitvijo zaščitne lupine izpostavi vlažno in mehko meso, ki je idealno okolje za razvoj patogenov.

Surovi kalčki – popolno okolje za bakterije

Mikrobiologinja z univerze v Delawareju, profesorica Kali Kniel, opozarja na nevarnosti uživanja surovih kalčkov, ki jih pogosto dodajamo solatam, sendvičem in juham. Zaradi kompleksnega načina rasti jih je težko ustrezno dezinficirati, saj vznikajo v toplih in vlažnih razmerah – idealnem okolju za bakterije.

Kdo lahko obogati v drugi polovici marca? Trije srečneži, ki jih čaka blaginja

Raziskave kažejo, da se lahko v samo treh dneh vzklitja število mikroorganizmov na semenih poveča na kar milijardo. Če kalčkov ne blanširamo ali toplotno obdelamo, obstaja veliko tveganje za zastrupitev s hrano.

Nepasterizirano mleko – skriti vir okužb

Dr. Quoc prav tako odsvetuje uživanje surovega mleka, ki ni bilo pasterizirano ali toplotno obdelano za uničenje škodljivih bakterij. Čeprav nekateri zagovorniki surovega mleka trdijo, da vsebuje pomembne encime, vitamine in koristne bakterije za črevesje, stroka opozarja, da je uživanje takšnega mleka povezano s tveganjem za okužbe z E. coli, kampilobakterjem in listerijo.

V nekaterih državah, kot je Velika Britanija, je prodaja surovega mleka dovoljena le pod strogimi pogoji, na Škotskem pa je celo povsem prepovedana. V ZDA je prodaja surovega mleka dovoljena le v določenih zveznih državah, kot sta Kalifornija in Teksas.

Možni resni zdravstveni zapleti

Okužbe s salmonelo, E. coli in listerijo lahko povzročijo prebavne težave, kot so driska, bolečine v trebuhu, bruhanje in vročina. Pri ranljivih skupinah, kot so starejši, nosečnice in otroci, pa lahko okužbe povzročijo resne zaplete, vključno s poškodbami organov in hospitalizacijo.

Strokovnjaki za varnost hrane zato svetujejo previdnost pri izbiri živil in priporočajo, da se potrošniki raje odločajo za sveža, neobdelana živila, ki so ustrezno shranjena in pripravljena.

Ribič na morju preživel 95 dni: vsi ostali brez besed, ko je razkril, kako je ubežal  gotovi smrti

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek