Nikdar več ne boste prali piščanca pred kuho! Strokovnjaki osupnili s podrobnostmi

18. 2. 2025
Deli
Nikdar več ne boste prali piščanca pred kuho! Strokovnjaki osupnili s podrobnostmi (foto: Profimedia)
Profimedia

Mislite, da je ogabno vreči piščanca v ponev, ne da bi ga prej oprali? Preverite, kako ogabno je lahko šele, če ga operete ...

Čeprav se med ljudmi še vedno pojavlja prepričanje, da je treba surovega piščanca pred kuhanjem oprati, strokovnjaki opozarjajo, da ta praksa ne samo da ne odstrani bakterij, temveč lahko celo poveča tveganje za okužbe. Kot poudarja profesor prehranske politike na Northeastern University, dr. Darin Detwiler, pranje piščanca ne prispeva k varnosti hrane. "Čiščenje piščanca s pranjem ne doda nobene varnostne vrednosti, temveč le razširi patogene po kuhinji," pojasnjuje.

Raziskave ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) kažejo, da se vsako leto približno milijon Američanov okuži zaradi kontaminirane perutnine, pri čemer je bakterija salmonela najpogostejši povzročitelj. CDC ocenjuje, da je ena od 25 embalaž s piščancem okužena s salmonelo. Ta bakterija povzroči približno 1,35 milijona okužb letno, od tega 26.500 hospitalizacij in 420 smrti. Simptomi okužbe vključujejo drisko, vročino in bolečine v trebuhu, v redkih primerih pa se bakterija lahko razširi v kri, sklepe ali možgane.

Pranje piščanca torej ne odstrani bakterij, ampak jih zgolj razprši po površinah. "Ljudje pogosto mislijo, da lahko bakterije preprosto sperejo, vendar je varneje, da jih prekuhamo," opozarja dietetičarka Mayo klinike Ciara Lundy. Dovolj je, da piščanca toplotno obdelamo na 74 °C, saj ta temperatura uniči vse škodljive mikroorganizme.

Nevarnosti pranja piščanca so potrdili tudi v raziskavi ameriškega ministrstva za kmetijstvo, kjer so opazovali pripravo surove perutnine. Ugotovili so, da je 60 odstotkov ljudi, ki so piščanca oprali, imelo bakterije v umivalniku, pri 26 odstotkih pa so te bakterije končale celo na solati. "S to prakso povzročimo več težav, kot jih rešimo," poudarja dr. Detwiler.

Navada pranja piščanca pogosto izhaja iz družinskih praks, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. V preteklosti je bilo to smiselno, saj so ljudje pogosto sami zaklali in očistili perutnino. Danes pa kupujemo že predpripravljeno in zapakirano meso, ki je varno za neposredno uporabo. "Perutnina je že obdelana in pripravljena, da jo vzamemo iz embalaže in položimo v pečico," pojasnjuje dr. Detwiler.

Poleg opustitve pranja piščanca strokovnjaki svetujejo še nekaj ključnih ukrepov za varno pripravo perutnine. Tako je piščanca treba po nakupu čim prej shraniti v hladilnik ali zamrzovalnik, odtajati pa ga je najbolje v hladilniku in ne na kuhinjskem pultu. Pri pripravi je pomembno, da surovo meso režemo na ločeni deski, posodo in pripomočke pa temeljito operemo z vročo vodo in milom.

Če nekdo še vedno vztraja pri pranju piščanca, CDC svetuje, naj to stori previdno, da ne pride do škropljenja. Umivalnik in okolico je treba po končanem postopku temeljito očistiti in razkužiti, roke pa oprati z milom in toplo vodo.

Pravilna priprava hrane je ključ do preprečevanja zastrupitev. "Nočemo, da bi potrošniki z nepremišljenimi praksami ogrozili lastno zdravje," zaključuje dr. Detwiler. Zato si zapomnite: ko gre za varno pripravo piščanca, je manj resnično več.

Povišan holesterol: ne krivite jajca, slanino in pečenko – resnični vzrok se skriva drugje

Novo na Metroplay: "Za vadbo ni nikoli prepozno." | Meliora Life Studio