Dobrota z rižem...
Sestavine:
- 1,5 skodelice dolgozrnatega riža
- 3 skodelice slane vode
- 5 žlic riževega kisa
- 2 žlici sladkorja
- 1 in pol žličke soli
- 1 zavoj zamrznjenih rakcev
- 4 listi praženih alg sushi nori
- 2 korenčka
- 1/2 surove kumare
- 4 žlice sezama
- 2 žlici drobno nasekljanega vloženega sushi ingverja
- po želji še: 1 avokado, 2 žlici sesekljane mlade čebulice, pečena jajčna omleta, narezana na trakove
Preliv:
- 1 žlička pastevasabi iz zelenega hrena
- 4 žlice vode
- 2 žlici sojine omake
- po želji lahko dodate nekaj žličk tekočine od vloženega ingverja
Priprava:
Riž operemo pod tekočo vodo in kuhamo pokrito na nizkem ognju 20 minut. Ker voda izpari, ga prelijemo z zavreto mešanico riževega kisa, sladkorja in soli. Zamrznjene kozice kuhamo 4 minute v vreli vodi in odcedimo. Alge zvijemo in s škarjami razrežemo v ozke rezance. Korenček naribamo. Kumaro in avokado razrežemo na drobne kocke.
Sezam počasi pogrejemo do svetlo rjavega – to počnemo zelo previdno, saj je hitro prežgan in grenak. Vse sestavine za preliv dobro premešamo in prelijemo prek ohlajenih sestavin za solato. Naj se solata fino prepoji v hladilniku do serviranja. Lahko si kakšen list alg prihranimo za dekoracijo. Poleg solate ponudimo dodaten vasabi, rezine limete in sojino omako.
Recept je prispevala Ana – avtorica bloga Naredila Ana (www.naredilaana.com) in ljubiteljica dobre hrane, ki skoraj tako uživa v kuhanju in peki, kot za obloženo mizo. Zelo rada odkriva nove recepte, ki jih dobro preuči in se jih šele nato loti.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?