Tu so načini, kako boste v telo vnesli dovolj beljakovin, saj jih verjetno pojeste premalo.
Najlažji način, da izveste, ali vam primanjkuje beljakovin, je ta, da se odpravite k zdravniku in opravite preiskave. Z zdravnikom se lahko tudi pogovorite, kakšne prilagoditve v prehrani morate narediti, da bi stanje popravili.
Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci na Univerzi v Sydneyju, je pokazala, da je pomanjkanje beljakovin v prehrani, ključni razlog za prenajedanje in debelost. Pomanjkanje beljakovin v telesu lahko sproži prekomerno lakoto in privede do prenajedanja ter celo večjo možnost izbire hrane z visoko vsebnostjo nezdravih maščob in sladkorja.
Raziskovalci so izvedli vrsto poskusov na miših in ljudeh ter ugotovili, da so tisti, ki jim je primanjkovalo beljakovin, pogosteje izbirali visoko kalorično hrano in na splošno zaužili večje količine hrane. Celoten namen raziskave je bil poudariti pomen ustreznega vnosa beljakovin v prehrani, zlasti za tiste, ki poskušajo uravnavati svojo telesno težo.
Poglejmo, kako lahko v svoj dan vključite več beljakovin:
- Skušajte stremeti k temu, da bo pri vsakem obroku tudi nekaj beljakovin.
- Svojo kuhinjo in hladilnik založite z živili, ki vsebujejo beljakovine: jajca, tuna, grški jogurt, pečen piščanec, fižol, mandlji, leča ...
- Pri zajtrku lahko v kavo, smuti ali ovsene kosmiče vmešate kolagen brez okusa, kar bo dodalo nekaj beljakovin.
- Enkrat tedensko skuhajte obrok, ki bo vseboval beljakovine in ga boste lahko jedli več dni. Imamo recept: nasitna beljakovinska enolončnica.
- Če za prilogo radi dodate bel riž, ga občasno zamenjajte s kvinojo, da boste pojedli več beljakovin.
- Fižol, leča in čičerika so dobra zaloga ogljikovih hidratov, ki vam dajo energijo, hkrati pa vsebujejo beljakovine. Dobro jih je imeti na zalogi.
- Ovsenim kosmičem, jogurtu ali smutiju dodajte konopljina ali chia semena, da obroku dodate beljakovine. Lahko naredite domač chia puding: domač čokoladen chia puding, ki bo navdušil sladkosnede!
- Čim večkrat uporabite kostno juho - za pripravo juh, z njo zalijte riž, dodajte kakšni omaki ...
- Če se da, pri pripravi sladic namesto kisle smetane uporabite grški jogurt. To naredite tudi pri pripravi obrokov.
- Pri prilogah eksperimentirajte z žiti, kot je amarant.
- V juhe, omake, rižote ali kot prilogo dodajte grah, saj je dober vir beljakovin.
Vir: Zadovoljna.rs
Prisluhnite še, kaj o prehrani pravi mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete Jernerj Ogrin:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?