Telečji smetanov golaž

2. 2. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Telečji smetanov golaž (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Prefinjeno dopolnjen s cimetom.

Ali ste vedeli, da cimet stabilizira psiho in delovanje črevesja? Predvsem pa poskrbi za novo energijo.

Odličen je tudi proti prehladu. Zaužijte dve žlici cimeta s tremi žlicami medu na dan in prehlad bo minil v treh dneh.

Recept za golaž

Za 6 oseb potrebujete:

  • 1 kg teletine (vrat ali pleče)
  • 200 g čebule
  • sol, poper
  • 1 žlico moke
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 300 ml vina rose
  • 800 ml telečje osnove (instant)
  • 1 list žajblja
  • 600 g muškatne buče
  • 1 jabolko
  • 200 g smetane
  • mlet cimet

Priprava:

Meso oplaknite, ga osušite in zrežite na približno 5 cm velike kose, olupljeno čebulo pa na približno 2 cm velike kocke. Meso začinite in ga potresite z moko. Nato ga z vseh strani popecite na vročem olju in pokuhajte vso tekočino. Zraven popražite še paradižnikovo mezgo.

Pobrskajte po podstrešju in kleti: če imate kaj od tega doma, lahko obogatite

Prilijte polovico vina in pokuhajte omako. Nato prilijte še preostalo vino in pustite, da omaka lahno vre približno 3 minute.

Prilijte telečjo osnovo in jo zavrite. Nato dodajte žajbelj. Posodo pokrijte in pustite, da golaž lahno vre približno 35 minut. Občasno premešajte.

Očistite bučo in jo zrežite na približno 2 cm velike kocke. Jabolko olupite, mu odstranite peščišče in ga zrežite na krhlje. Oboje skupaj s smetano primešajte golažu in ga premešajte.

Pustite, da lahno vre približno 10 minut, nato pa naj se pri zmerni temperaturi kuha še približno 15 minut. Začinite ga s soljo, poprom in cimetom.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek