Telečji smetanov golaž

2. 2. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Telečji smetanov golaž (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Prefinjeno dopolnjen s cimetom.

Ali ste vedeli, da cimet stabilizira psiho in delovanje črevesja? Predvsem pa poskrbi za novo energijo.

Odličen je tudi proti prehladu. Zaužijte dve žlici cimeta s tremi žlicami medu na dan in prehlad bo minil v treh dneh.

Recept za golaž

Za 6 oseb potrebujete:

  • 1 kg teletine (vrat ali pleče)
  • 200 g čebule
  • sol, poper
  • 1 žlico moke
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 300 ml vina rose
  • 800 ml telečje osnove (instant)
  • 1 list žajblja
  • 600 g muškatne buče
  • 1 jabolko
  • 200 g smetane
  • mlet cimet

Priprava:

Meso oplaknite, ga osušite in zrežite na približno 5 cm velike kose, olupljeno čebulo pa na približno 2 cm velike kocke. Meso začinite in ga potresite z moko. Nato ga z vseh strani popecite na vročem olju in pokuhajte vso tekočino. Zraven popražite še paradižnikovo mezgo.

Prilijte polovico vina in pokuhajte omako. Nato prilijte še preostalo vino in pustite, da omaka lahno vre približno 3 minute.

Prilijte telečjo osnovo in jo zavrite. Nato dodajte žajbelj. Posodo pokrijte in pustite, da golaž lahno vre približno 35 minut. Občasno premešajte.

Očistite bučo in jo zrežite na približno 2 cm velike kocke. Jabolko olupite, mu odstranite peščišče in ga zrežite na krhlje. Oboje skupaj s smetano primešajte golažu in ga premešajte.

Pustite, da lahno vre približno 10 minut, nato pa naj se pri zmerni temperaturi kuha še približno 15 minut. Začinite ga s soljo, poprom in cimetom.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?