Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka

3. 10. 2023
Deli
Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka (foto: Profimedia)
Profimedia

Testenine so že zdavnaj osvojile svet, so okusne, vsestranske in predvsem odrešitelj v časovni stiski, saj so res hitro pripravljene. A če jih še vedno kuhate v vodi, preverite, zakaj delate "napako".

Z zelo uporabnim trikom za kuhanje jih lahko namreč pripravite še hitreje in navdušite tudi z bogatejšim okusom.

Testenine so eno najbolj vsestranskih živil, ki ga lahko kombinirate s skoraj vsem, z mesom, s tofujem, z različno zelenjavo, celo sladica so lahko. Možnosti je neskončno. A morda jih ne pripravljate na najboljši možni način.

V nadaljevanju preverite uporaben trik za kuhanje.

Namesto v vodi, testenine skuhajte …

Profimedia

V omaki!

Tako boste prihranili precej časa – kar je kot nalašč za tiste dni, ko morate pripraviti res nekaj na hitro – in testenine bodo še bolj bogatega okusa. 

Tako preprosto je: 

Pripravite vse za omako, paradižnikovo ali katerokoli drugo (na koncu članka najdete še nekaj idej). Uporabite lahko paradižnik v pločevinkah, dodajte česen, čebulo, oljčno olje, baziliko in vse drugo, kar običajno uporabite za pripravo domače paradižnikove omake. Na koncu dodajte še nekaj vode in seveda testenine. Zavrite in nato pustite počasi vreti.

Na začetku bo precej vodeno in ne bo videti ravno okusno, a brez skrbi, testenine bodo absorbirale vodo, ostala vam bo gosta omaka (za to bo poskrbel tudi škrob iz testenin) in testenine zares bogatega okusa. 

In še ena dobra stran. Umazali boste le eno posodo.  

Preverite! Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli zlivati v odtok!

Omaka s parmezanom in česnom 

Potrebujete: maslo, 4 stroke česna (drobno nasekljajte), 2 skodelici kokošje osnove, 1 skodelica mleka, 220 g testenin (npr. fettuccine), sol in poper po okusu, nariban parmezan (po okusu), svež peteršilj. 

Česen na hitro popražite na maslu, vlijte osnovo in mleko, dodajte testenine in solite ter poprajte po okusu. Pustite, da testenine zavrejo, nato znižajte temperaturo in kuhajte, dokler testenine niso kuhane po vašem okusu. Na koncu vmešajte parmezan in nasekljan peteršilj. 

Pizza pasta 

Potrebujete: olivno olje, klobaso, papriko, pasiran paradižnik, origano, baziliko, česen, testenine (npr. rotini), sol in poper, mocarelo in svež peteršilj. 

Klobaso (ali katerokoli drugo meso po vaši želji) tanko narežite in na hitro popražite, dodajte drobno nasekljano papriko, pražite minuto ali dve, nato vlijte paradižnik, nekaj vode in na koncu v lonec stresite še testenine. Začinite po okusu. Ko testenine zavrejo, znižajte temperaturo in kuhajte, dokler testenine niso kuhane. Na koncu vmešajte mocarelo in nasekljan peteršilj. 

Če pa imate nekaj več časa in volje: testenine stresite v pekač, posujte z mocarelo in še nekaj drobno nasekljane paprike in za nekaj minut postavite v pečico – da se sir stopi in rahlo pozlati. 

Tako lahko pripravite tudi bolognese, zelenjavno omako, špagete karbonara …

Preverite tudi:

Poceni živilo, ki v hipu odstrani vodni kamen in madeže (bolje od kisa in sode bikarbone)

 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić