Tiramisu torta v obliki kupole

27. 11. 2011
Tiramisu torta v obliki kupole

Preprosta italijanska sladica, s katero boste presenetili tudi prave sladokusce in gurmane.

Za približno 12 kosov potrebujete

Za biskvit:

  • 5 jajc
  • 125 g sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška

Za kremo:

  • 3 liste želatine
  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 250 g maskarponeja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 100 ml hladnega ekspresa ali kave
  • 60 ml amareta (mandljevega likerja)
  • kakav v prahu
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto stepite. Beljake stepite v čvrst sneg in ga previdno vmešajte v rumenjakovo maso. Moko zmešajte s pecilnim praškom, jo presejte na jajčno maso in na rahlo vmešajte.

Ognjevarno kupolasto skledo (premera 20 cm) ali pekač za torto (premera 26 cm) namastite in vanjo prelijte biskvit. V pečici ga pecite 30 do 35 minut. Previdno ga zvrnite na pladenj in pustite, da se popolnoma ohladi.

Prepovedani puljski otok: imajo ga pred nosom, a nanj ne smejo

Želatino namočite. Jajca za kremo ločite na beljake in rumenjake. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepite nad vročo vodno kopeljo. Dodajte ožeto želatino in jo med mešanjem raztopite. Kremo odstavite in vanjo vmešajte maskarpone. Beljake in vaniljev sladkor stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v kremo.

Biskvit vodoravno dvakrat prerežite. Ekspreso zmešajte z likerjem in z mešanico pokapljajte vse tri plošče biskvita. Kupolasto skledo oplaknite z mrzlo vodo in obložite s prozorno folijo za živila. Na debelo jo premažite s kremo in vanjo naložite plasti biskvita in preostale kreme. Na vrhu končajte z biskvitom.

Torto postavite v hladilnik za najmanj 4 ure. Previdno jo zvrnite na servirni krožnik in jo na debelo posujte s kakavom.

Čas priprave: približno 5 ur 15 minut
Na kos: približno 270 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 27 g