TO so nenavadni znaki, da vam GLUTEN škodi

TO so nenavadni znaki, da vam GLUTEN škodi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2022

Kako prepoznati celiakijo?

Ena najbolj znanih bolezni, povezanih z glutenom, je nedvomno celiakija. Gre za avtoimuno bolezen, ki jo sproži gluten. Po zaužitju živil z glutenom lastni imunski sistem poškoduje tanko črevo, to pa se kaže z različnimi simptomi.

Najpogostejši simptomi celiakije so:

  • Zaprtje
  • Driska
  • Krči
  • Napenjanje
  • Plini
  • Bolečine v trebuhu
  • Izrazito neprijeten vonj blata

Prebavne težave pa so lahko znak tudi drugih težav, kot je denimo sindrom razdražljivega črevesja. Poleg tega pa ni nujno, da se celiakija kaže s prebavnimi težavami.

Ravno zato je še toliko bolj ključno, da poznate tudi manj znane simptome celiakije.

Možganska megla

V primeru, da imate celiakijo, lahko uživanje glutena vpliva tudi na vaše kognitivne sposobnosti! Izkazalo se je, da lahko pride do kratkotrajne izgube spomina, težav s koncentracijo in zapletov pri govoru.

Težave s koordinacijo in ravnotežjem

Celiakija lahko vpliva tudi na male možgane, ki nadzirajo koordinacijo in gibanje. Pacienti lahko po uživanju glutena opažajo težave s koordinacijo, ravnotežjem in hojo.

Depresija in anksiozna motnja

Ker kronična vnetja in malabsorpcija hranil lahko vplivajo tudi na delovanje možganov, so posamezniki s celiakijo lahko bolj nagnjeni k duševnim težavam, kot so depresija ali anksiozna motnja.

Krhke kosti

Ker se v primeru celiakije poškoduje tanko črevo, je tudi absorpcija hranil slabša. Zaradi malabsorpcije kalcija in vitamina D3 lahko pride tudi do bolj krhkih kosti, težav z zobmi in pogostejših poškodb.

Težave s ščitnico

Še ena posledica malabsorpcije so tudi težave s ščitnico. Celiakija lahko pripelje tudi do avtoimunih bolezni ščitnice, kot so denimo Hashimotov tiroiditis ali Gravesova bolezen.

Slabokrvnost

Ko vaše telo ne absorbira vseh hranil, ki jih zaužijete, lahko hitro pride tudi do anemije oziroma slabokrvnosti. V primeru malabsorpcije je priporočeno, da mikrohranila še dodatno uživate v obliki prehranskih dodatkov, a je pomembno, da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom.

Neplodnost

Celiakija lahko oteži zanositev ali celo privede do neplodnosti. V eni od študij se je izkazalo tudi, da je pri ljudeh s celiakijo tudi večje tveganje za spontani splav.

Utrujenost

V kolikor opažate, da ste nepojasnjeno utrujeni, je možno, da je temu tako zaradi celiakije. Sploh, če večjo utrujenost opažate takrat, ko uživate več izdelkov z glutenom.

V kolikor pri sebi sumite na celiakijo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ta vas bo napotil na ustrezne preiskave in vam postavil diagnozo. Zdravil za celiakijo ni, obstajajo samo zdravila za blaženje simptomov, najpomembneje pa je, da v primeru bolezni prilagodite svojo prehrano.

Vir: health.com