To zelenjavo večkrat vključite v svoje kosilo: lažje boste nadzorovali težo in poskrbeli za zdrave kosti

15. 4. 2023
Deli
To zelenjavo večkrat vključite v svoje kosilo: lažje boste nadzorovali težo in poskrbeli za zdrave kosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Če še ne uporabljate te zelenjave pri kuhanju, bi morali začeti sedaj. Ima namreč kar nekaj koristi za zdravje. 

Naj vam damo namig: verjetno zelenjavo nasekljate, preden začnete kuhati in jo v lonec ali ponev stresete že v prvem koraku. Veste, o kateri zelenjavi je govora? 

Imate radi čebulo? 

Že čebula precej blagodejno vpliva na počutje in zdravje, še bolj pa mlada čebula. In če ste eden tistih, ki čebulo zgolj naseklja in na njej popraži ostala živila, boste sedaj hoteli na jedilnik dodati tudi kaj, kjer bo čebula v ospredju.

Poskusite pripraviti čebulno juho: tu je recept

Čebula ima malo kalorij in nič maščob, ki bi prispevale k naraščanju slabega holesterola. Kot zanimivost naj omenimo, da ima manj naravnega sladkorja in ogljikovih hidratov kot npr. korenje in krompir. To ne pomeni, da so vsi ogljikovi hidrati slabi, daleč od tega - telo jih potrebuje za normalno delovanje in posebno, kadar ste fizično aktivni. 

Čebula je odličen vir flavonoidov in antioksidantov, ki skrbijo za zdrave celice. Z uživanjem boste vase vnesli kar nekaj vitaminov in mineralov, med drugim vitamine B, C in K, kalcij ter kalij. 

Vitamin C pomaga krepiti odpornost, vitamin K pa ima ključno vlogo pri strjevanju krvi in preprečuje otrdelost krvnih žil. 

Dodajte čebulo, kadar hujšate

No, čebula ni ravno čudežna sestavina, ki bo stopila vaše kilograme. Za to boste morali poskrbeti kar sami z uravnoteženo prehrano in gibanjem. Svetujemo, da se vsaj na začetku posvetujete z zdravnikom in osebnim trenerjem, da bo proces hujšanja zares uspešen. 

Ko želite vzdrževati težo ali preprečiti, da bi jedli sladkarije in druge prigrizke, pripravite kaj s čebulo. Zaradi ferulinske kisline in kvercetina se maščobe ne nalagajo v telesu, zaradi vlaknin pa zagotavlja dolgotrajno sitost. 

Mlada čebula lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni, znižati slab LDL holesterol in trigliceride. 

Viri: Food Chemistry, Zadovoljna.sr, Gloria

Prisluhnite podkastu z Borutom Pahorjem! 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?