TOLIKO časa imate v resnici lahko piščanca v hladilniku! (+ kako prepoznate, če se je pokvaril)

12. 5. 2023
Deli
TOLIKO časa imate v resnici lahko piščanca v hladilniku! (+ kako prepoznate, če se je pokvaril) (foto: Profimedia)
Profimedia

Koliko časa imate lahko piščanca v hladilniku in kako ugotovite, če se je pokvaril?

Piščanec je priljubljeno živilo v slovenski kuhinji. Uporabljamo ga tako samostojno, kakor tudi kot dodatek k enolončnicam, solatam in drugim specialitetam. A kljub pogosti uporabi včasih še vedno ne vemo, koliko časa ga lahko hranimo v hladilniku.

Nekateri govorijo, da moramo piščanca porabiti isti dan, kot ga kupimo, spet drugi pravijo, da piščančje meso lahko v hladilniku počaka tudi en teden. Kakšna pa je resnica?

Kako dolgo lahko piščanec ostane v hladilniku?

Hranjenje v hladilniku pomaga upočasniti rast potencialno nevarnih bakterij, vendar kljub temu surovega piščanca lahko v hladilniku hranimo le 1 - 2 dneva. Enako velja tudi za purana in drugo perutnino.

Po drugi strani pa lahko kuhano ali pečeno piščančje meso hranimo nekoliko več; v neprodušni posodi lahko v hladilniku ostane 3 - 4 dni.

Če piščanca ne boste porabili v tem času, ga raje shranite v zamrzovalnik. Surove kose piščanca lahko tam hranimo do 9 mesecev, celega piščanca pa tudi do 1 leto. Kuhan ali pečen piščanec lahko v zamrzovalniku počaka 2 - 6 mesecev.

Trije triki, zaradi katerih bo radiator toplejši in se hitreje segrel
Kako prepoznate pokvarjenega piščanca?

Uživanje pokvarjenega piščanca je lahko precej nevarno in privede do zastrupitve.

Pri prepoznavanju pokvarjenega piščanca bodite pozorni na naslednje znake:

  • Rok trajanja: pretečen datum, naveden na embalaži;
  • Sprememba barve: sivo-zeleno obarvanje je znak, da je piščanec pokvarjen;
  • Vonj: piščanec, ki ima kiselkast vonj, podoben amoniaku, je najverjetneje pokvarjen;
  • Tekstura: sluzasto meso je prav tako opozorilni znak.

Če sumite, da se je piščanec v vašem hladilniku pokvaril, ga takoj zavrzite. Ne poskušajte ga izpirati, saj izpiranje ne bo uničilo bakterij. Nasprotno, s piščanca se lahko razširijo na drugo hrano, posodo in delovne površine ter povzročijo navzkrižno kontaminacijo.

Kadarkoli menite, da je piščančje meso pokvarjeno, ga ne jejte. Vedno ga je najbolje takoj zavreči.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

Vse, kar morate vedeti o aktivnem turizmu

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Špela Zupanc, ljubiteljica potovanj in aktivnega življenja.

V pogovoru nam je Špela razkrila veliko idej, kaj na počitnicah lahko počnemo, kako se na dejavnosti pripravimo in poskrbimo za varnost, kakšne so prednosti aktivnega turizma, kako smo lahko aktivni tudi v mestih ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del