Včasih se zunanji del rumenjaka obarva sivo ali zeleno. Kaj se zgodi, če takšno jajce pojeste? Je to lahko nevarno?
Velika noč je obdobje številnih dobrot, med katerimi se praktično na vsaki mizi znajdejo tudi trdo kuhana jajca. Ravno pri trdo kuhanih jajcih pa se lahko zgodi, da opazite rumenjak, okoli katerega je sivo ali zeleno obarvanje.
Zelena ali sivo-zelena obroba na rumenjaku nastane, ko se jajce kuha nekoliko dlje. Zakaj do tega pravzaprav pride in ali je takšno živilo škodljivo?
Kako dolgo bi morali kuhati jajce?
5 minut: kuhan beljak in tekoč rumenjak – popoln za pomakanje
6 minut: nekoliko manj tekoč rumenjak
7 minut: skoraj strjen rumenjak – rahlo lepljiv
8 minut: kuhano jajce
10 minut: klasično trdo kuhinjo jajce – vendar ne suho in kredasto.
Jajce, ki ga boste kuhali, naj bo vedno sobne temperature, tako je manj verjetnosti, da bo počilo, še pišejo na strani BBC food.
Kaj narediti, če se rumenjak obarva?
Brez skrbi si ga privoščite. Barva rumenjaka se spremeni zaradi kemične reakcije, ki vključuje žveplo iz jajčnega beljaka in železo iz jajčnega rumenjaka.
Gre torej za železo v rumenjaku, ki se ob dolgem kuhanju poveže z žveplom iz beljaka in tako se na zunanji strani rumenjaka tvori železov sulfid, ki ima zelen odtenek.
Kot še pišejo na strani Univerze Nebraska Lincoln, obarvanje običajno povzroči prekuhavanje, lahko pa tudi visoka vsebnost železa v vodi za kuhanje.
Takšno jajce lahko torej brez skrbi pojeste.
Če vas izgled moti, pa se izogibajte prekuhavanju. Po devetih do desetih minutah je bilo jajce zagotovo dovolj dolgo v loncu.
Prav tako jajca po kuhanju hitro ohladite, najbolje v ledeni kopeli, da se ne bodo še naprej kuhala v lupini.