Tudi vi limone že ves čas režete narobe?

17. 2. 2019
Deli
Tudi vi limone že ves čas režete narobe? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako narezati limono, da boste iz nje iztisnili kar največ soka? In kako jih shraniti, da bodo zdržale dlje.

1. korak: izbira

Limone s tanko, voskasto in svetlo rumeno lupino naj bi bile najboljše – čeprav so manjše, imajo več soka.

Zeleni 'madeži' nakazujejo na nezrelost sadeža.

Testirajte lupino: nežno pritisnite s kazalcem. Lupina se mora malenkost vdati. Če je premehka, je sadež prezrel. Če se ob pritisku ne zgodi nič, ima sadež zelo debelo lupino, kar pomeni tudi manj soka.

Preverite še težo: potežkajte dve, tri … limone. Eno po eno. Izberite tiste, ki se vam zdijo težke za svojo velikost.

2. korak: predpriprava

Večina sadežev ima bogatejši okus pri sobni temperaturi. Limona ni izjema. Kljub temu se priporoča shranjevanje v hladilniku.

Iz hladilnika jo vzemite približno uro pred uporabo – na sobni temperaturi se bodo membrane v sadežu zmehčale in lažje jo bo stisniti. 

Ian Knauer – Gourmet priporoča, da limono za 10 sekund postavite v mikrovalovno pečico. Ali za nekaj minut v toplo vodo.

Nato limono dobro povaljajte po trdi površini.

3. korak: rezanje

Kako jo prerežete ponavadi? Položite na rezalno površino in zarežete na sredini.

Skrivnost?

Limono prerežite po dolžini. Tako naj bi namreč iztisnili več soka.

Kako shraniti limone, da bodo zdržale dlje?

Pri Cook’s Illustrated so naredili test.

Testirali so shranjevanje …

  • v posodi s sadjem (na sobni temperaturi),
  • v hladilniku,
  • v hladilniku dobro zaprte v plastični vrečki (z vodo in brez vode).

Na sobni temperaturi so limone vzdržale približno teden dni. V hladilniku v plastični vrečki so zdržale štirikrat dlje (pri tem voda ni igrala bistvene vloge). Tudi klasično shranjevanje, denimo v predalu ali na polici hladilnika, ni naredilo bistvene razlike – po tednu dni so se začele limone sušiti tudi v hladilniku.

Preberite: Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu 

 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?