V 5 korakih do mehkega makovega peciva, ki se topi v ustih (recept)

3. 11. 2022
Deli
V 5 korakih do mehkega makovega peciva, ki se topi v ustih (recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Mehko testo in slasten nadev sta kombinacija, ki se ji ne boste mogli upreti...

Sestavine:

Za testo:

  • 30 g svežega kvasa
  • 250 ml mleka
  • 600 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 100 g stopljenega masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 500 g mletega maka
  • 70 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 2 beljaka

Drugo:

  • 1 večje jajce za premaz
  • Maslo za namastitev pekača
Priprava:

1. Kvasu primešajte žlico sladkorja, nato pa še 100 ml toplega mleka. Vse skupaj dobro premešajte in pustite na toplem 10 minut, nato pa vzhajanemu kvasu primešajte še preostalo mleko, moko, rumenjake, maslo, sladkor, vanilijev sladkor in sol.

2. Sestavine dobro premešajte in zamesite gladko testo, ki ga pustite vzhajati 60 minut.

3. V tem času pripravite makov nadev. Mletemu maku, sladkorju in vanilijevemu sladkorju prelijte z vročim mlekom. Ko se mešanica ohladi, vanjo nežno vmešajte še sneg, ki ste ga naredili iz dveh beljakov.

4. Testo na tanko razvaljajte, namažite z nadevom in zvijte v nekakšno rolado. Pustite ga vzhajati še 20 minut, nato pa ga položite na namaščen pekač.

5. Pred peko pecivo namažite z razžvrkljanim jajcem in ga nato pecite približno 30 minut pri temperaturi 180°C. Počakajte, da se pecivo nekoliko ohladi, nato pa ga narežite na manjše koščke in postrezite.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del