To so napake, zaradi katerih vam velikonočna jajca med kuhanjem počijo

16. 4. 2025
Deli
To so napake, zaradi katerih vam velikonočna jajca med kuhanjem počijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Odpravite te napake in dobili boste popolna trdo kuhana jajca.

Barvanje pirhov je eden najbolj zabavnih delov velikonočnih priprav, a včasih pobarvamo manj jajc, kot smo želeli, ker jih nekaj poči že med kuhanjem.

Čeprav se temu ni vedno mogoče popolnoma izogniti, obstaja nekaj preprostih trikov, ki lahko rešijo vaše pirhe. Če boste upoštevali spodnje nasvete, bo šlo letos precej bolje.

1. Hladna jajca postavite v vrelo vodo

Jajca pred kuhanjem pravočasno vzemite iz hladilnika in jih pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. S tem zmanjšate tveganje, da bi ob stiku z vročo vodo počila zaradi temperaturnega šoka. Če hladno jajce vržete v vrelo vodo, skoraj zagotovo bo počilo.

2. V lonec postavite preveč jajc

Če v lonec "stlačite" preveč jajc, se bodo med kuhanjem zaletavala, kar povečuje možnost, da se lupina poškoduje.

3. Dna lonca niste podložili s krpo

Preden v lonec nalijete vodo, na dno položite čisto, staro kuhinjsko krpo. Nanjo nežno zložite jajca. Krpa bo ublažila njihove premike med vretjem in zmanjšala možnost pokanja.

Šel je v restavracijo na Hrvaškem in pogledal cene: “Poletje bo zelo veselo”

4. Uporabili ste preveč sveža jajca

Za trdo kuhana jajca je bolje uporabiti jajca, ki so stara vsaj nekaj dni. Pri svežih jajcih je lupina tanjša in bolj občutljiva, zato hitreje poči.

5. V vodo ne dodate soli

Voda, v kateri kuhate jajca, mora biti soljena. Priporočilo je približno dve žlici soli na dva litra vode. Če kakšno jajce vseeno poči, bo beljak hitro zakrknil in se ne bo razlil po drugih jajcih.

6. Kuhate na previsoki temperaturi

Kot že omenjeno, je vrela voda problematična predvsem, če jajca niso imela časa, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zato kuhajte na srednji temperaturi in jo postopoma zvišujte. Počasen začetek je varnejši za jajčno lupino.

Vir: glossy.espresso.co.rs

Nov trend, ki je preplavil splet: ljudje bodo letos namesto jajc barvali krompir, razlog za to pa vas bo presenetil