Odpravite te napake in dobili boste popolna trdo kuhana jajca.
Barvanje pirhov je eden najbolj zabavnih delov velikonočnih priprav, a včasih pobarvamo manj jajc, kot smo želeli, ker jih nekaj poči že med kuhanjem.
Čeprav se temu ni vedno mogoče popolnoma izogniti, obstaja nekaj preprostih trikov, ki lahko rešijo vaše pirhe. Če boste upoštevali spodnje nasvete, bo šlo letos precej bolje.
1. Hladna jajca postavite v vrelo vodo
Jajca pred kuhanjem pravočasno vzemite iz hladilnika in jih pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. S tem zmanjšate tveganje, da bi ob stiku z vročo vodo počila zaradi temperaturnega šoka. Če hladno jajce vržete v vrelo vodo, skoraj zagotovo bo počilo.
2. V lonec postavite preveč jajc
Če v lonec "stlačite" preveč jajc, se bodo med kuhanjem zaletavala, kar povečuje možnost, da se lupina poškoduje.
3. Dna lonca niste podložili s krpo
Preden v lonec nalijete vodo, na dno položite čisto, staro kuhinjsko krpo. Nanjo nežno zložite jajca. Krpa bo ublažila njihove premike med vretjem in zmanjšala možnost pokanja.
4. Uporabili ste preveč sveža jajca
Za trdo kuhana jajca je bolje uporabiti jajca, ki so stara vsaj nekaj dni. Pri svežih jajcih je lupina tanjša in bolj občutljiva, zato hitreje poči.
5. V vodo ne dodate soli
Voda, v kateri kuhate jajca, mora biti soljena. Priporočilo je približno dve žlici soli na dva litra vode. Če kakšno jajce vseeno poči, bo beljak hitro zakrknil in se ne bo razlil po drugih jajcih.
6. Kuhate na previsoki temperaturi
Kot že omenjeno, je vrela voda problematična predvsem, če jajca niso imela časa, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zato kuhajte na srednji temperaturi in jo postopoma zvišujte. Počasen začetek je varnejši za jajčno lupino.