Koliko jajc bi v resnici lahko zaužili?
Velika noč je čas, ko se marsikdo ne ozira na količino zaužitih jajc. A tudi če so polna beljakovin, to še ne pomeni, da z njimi ni mogoče pretiravati. Nutricionistka in magistra farmacije Jelena Matković iz Čačka je za portal RINA pojasnila, koliko jajc je še varno pojesti. Njene besede povzemajo na portalu mondo.rs.
"Dve jajci na dan sta idealna količina za zdravo osebo. Gre za dve celi jajci, medtem ko lahko beljake zaužijemo v večjih količinah," pravi Matković. Opozarja pa, da morajo biti posebej previdni ljudje s povišanim holesterolom ali težavami z žolčem. Težava ni jajce samo po sebi, ampak predvsem njegov rumenjak.
"Rumenjak vsebuje veliko maščob in holesterola, zato lahko tudi eno celo jajce poslabša stanje pri ljudeh z žolčnimi kamni. Zanje je najbolj varna izbira uživanje le beljakov – rumenjaku naj se izognejo," svetuje.
Če nimate zdravstvenih težav, seveda ni nič narobe, če za veliko noč (oziroma ob drugih "posebnih priložnostih") zaužijete več kot dve jajci. Najpomembneje je, da v ostalih dneh v letu poskrbite za pestro in uravnoteženo prehrano.
Kaj pa jajca, ki smo jih že skuhali? Lahko ostanejo v hladilniku tudi do sedem dni, a le če jih pravilno shranimo, pravi Matković.
Vir: mondo.rs