Pečejo jih na Dolenjskem.
Sestavine:
- 50 dag pšenične moke
- 3 dag kvasa
- 20 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2,5 dl mleka
- 12 dag masla
- naribana limonina lupinica
- sol
Za premaz:
- 2 rumenjaka
- 1 dl mleka
Priprava:
Zamesimo kvašeno testo in pustimo, da pol ure vzhaja. Nato ga še enkrat pregnetemo in razdelimo na 12 kosov. Iz 6 kosov oblikujemo svaljek, ki ga zvijemo v obliko trupa. Iz preostalih 6 kosov oblikujemo ušesa in rilček.
Glavo premažemo z jajcem in nanjo pritisnemo ušesca in rilček, za oko pa vtisnemo v testo rozino ali kanček marmelade.
Pujske položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, jih premažemo z mlekom, v katerem smo zamešali rumenjaka, in pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.