Velikonočni pujski

12. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Velikonočni pujski

Pečejo jih na Dolenjskem.

Sestavine:

  • 50 dag pšenične moke
  • 3 dag kvasa
  • 20 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2,5 dl mleka
  • 12 dag masla
  • naribana limonina lupinica
  • sol

Za premaz:

  • 2 rumenjaka
  • 1 dl mleka

Priprava:

Zamesimo kvašeno testo in pustimo, da pol ure vzhaja. Nato ga še enkrat pregnetemo in razdelimo na 12 kosov. Iz 6 kosov oblikujemo svaljek, ki ga zvijemo v obliko trupa. Iz preostalih 6 kosov oblikujemo ušesa in rilček.

Glavo premažemo z jajcem in nanjo pritisnemo ušesca in rilček, za oko pa vtisnemo v testo rozino ali kanček marmelade.

Pujske položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, jih premažemo z mlekom, v katerem smo zamešali rumenjaka, in pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"