To olje je izjemno bogato z vitaminom E, a večina ga ne uporablja

18. 10. 2025
To olje je izjemno bogato z vitaminom E, a večina ga ne uporablja (foto: Profimedia)
Profimedia

Večina tega olja ne uporablja, kar pa je velika škoda, saj predstavlja odličen vir vitamina E.

Sončnična semena že dolgo veljajo za bogat vir hranil. Poleg beljakovin, vlaknin in pomembnih mineralov izstopajo predvsem po vsebnosti vitamina E. Že ena porcija (28 gramov) lahko pokrije skoraj polovico priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina, ki ima ključno vlogo pri zaščiti celic ter ohranjanju zdravja srca in imunskega sistema.

A čeprav so semena dober vir vitamina E, obstajajo olja, ki ga vsebujejo še bistveno več, poročajo na portalu index.hr.

Naravni viri so boljši od obogatenih živil

Danes je veliko živil, kot so kosmiči, sokovi, rastlinska mleka in margarina, obogatenih z vitaminom E. Kljub temu naravni viri – zlasti nekatera olja – vsebujejo precej več vitamina E na porcijo. A ker visoka temperatura lahko "uniči" vitamin E, jih je najbolje uporabljati pri hladnih jedeh – na primer v solatah, smutijih ali kot preliv za kuhano zelenjavo.

Za primer: 100 gramov sončničnih semen vsebuje približno 26,1 miligrama vitamina E. A nekatera olja to številko zlahka presežejo. Poglejmo, katera izstopajo.

1. Olje pšeničnih kalčkov

To olje nastane pri predelavi pšenice in velja za najboljši vir vitamina E. Že ena žlica (približno 14 gramov) vsebuje kar 20,3 miligrama vitamina E – kar pomeni 134 % priporočenega dnevnega vnosa.  Čeprav znanstvenih dokazov o učinkovitosti ni veliko, nekatere raziskave kažejo, da lahko pozitivno vpliva na ravnovesje maščob v krvi.

Kuhinjska sestavina, zaradi katere orhideje cvetijo kot nore

2. Lešnikovo olje

S 47,2 miligrama vitamina E na 100 gramov je lešnikovo olje med najbogatejšimi naravnimi viri tega vitamina. Že ena sama žlica pokrije več kot 40 % dnevnih potreb. Olje ima blag, oreščkast okus in je bogato z antioksidanti. 

3. Sončnično olje

Sončnično olje, ki je pogosto sestavni del vsakodnevne kuhinje, vsebuje celo več vitamina E kot sama sončnična semena – kar 41,1 miligrama na 100 gramov.

4. Mandljevo olje

100 gramov mandljevega olja vsebuje približno 39 miligrama vitamina E. Poleg tega, da je bogato z zdravimi maščobami, raziskave kažejo, da lahko pomaga pri izboljšanju ravni maščob v krvi. Ena študija pa je pokazala tudi, da je lahko v pomoč pri zaprtju.

5. Bombaževo olje

Čeprav ni pogosto v uporabi v gospodinjstvih, bombaževo olje vsebuje približno 35,3 miligrama vitamina E na 100 gramov. Nekatere študije nakazujejo, da bi lahko ugodno vplivalo na raven lipidov v krvi.

Poleg omenjenih olj vitamin E najdemo tudi v številnih drugih živilih: oreščkih, avokadu, lososu in listnati zelenjavi, kot sta blitva in rdeča pesa. A med viri z najvišjo vsebnostjo na porcijo še vedno vodi olje pšeničnih kalčkov. Če želite naravno povečati vnos tega močnega antioksidanta, lahko že ena žlica kakovostnega rastlinskega olja na dan naredi veliko razliko. Pomembno pa je, da z uporabo olja ne pretiravate ter poskrbite, da je slednje del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: index.hr

Kako s klinčki znižati krvni tlak? Odkrijte recept znanega zeliščarja, ki se prenaša iz roda v rod