Slika 3/5

KROMPIRJEVA JUHA

S skrivno sestavino.

SESTAVINE:

· 1 srednje velika cvetača, očistite in razdelite 'cvetke'
· 2 krompirja, narežite na kocke
· 1 skodelica mleka z manj maščobami
· 2 skodelici jušne osnove
· sol in poper
· žlica oljčnega olja
· 1 čebula, nasekljajte
· 3 stroki česna, nasekljajte
· drobnjak, na drobno nasekljajte

Neobvezno:

·       puranja slanina
·       šalotka, drobno nasekljajte (za dekoracijo)
·       grški jogurt (za dekoracijo)

PRIPRAVA:

Cvetačo očistite in skuhajte do mehkega (približno 10 minut). Poberite jo iz vode in v istem loncu skuhajte na kocke narezan krompir.

Cvetačo nato skupaj z mlekom (predlagamo, da mleko dodajate postopoma) in skodelico jušne osnove zmiksajte do gladkega. Solite in poprajte po okusu.

V večjem loncu na malo oljčnega olja prepražite čebulo. Dodajte česen in pražite še približno minuto. Vlijte cvetačo in preostalo jušno osnovo. Če je juha pregosta za vaš okus, dodajte še malo jušne osnove.

Juha naj zavre, nato temperaturo zmanjšajte in kuhajte vsaj še 15 minut. Po želji lahko dodate puranjo slanino, potresete z drobnjakom ali dodate žlico grškega jogurta.

Na porcijo: približno 770 kJ (185 kcal).

Profimedia