Lahko so popolno vegetarijansko kosilo ali večerja, lahko prigrizek, ki ga vzamete s seboj na pot ali v službo. Tudi otroci jih bodo oboževali.
Brokolijeve polpete boste imeli pripravljene v manj kot pol ure, za pripravo pa potrebujete pet preprostih sestavin, ki jih imate zelo verjetno že v kuhinji.
Spečete jih lahko v ponvi, na žaru ali v pečici. Odlične bodo v vsakem primeru. No, v ponvi bodo dobile zares lepo skorjico, a če pazite na prehrano, bodite varčni z oljem.
Če se odločite, da jih boste spekli v pečici, ne pozabite pečice predhodno segreti. Prav tako ponev oz. pekač v katerem boste pekli, da se ne bodo prijele.
Prvi korak: skuhajte brokoli
Kar je precej preprosto. Vodo zavrite, rahlo osolite in v njej približno 5 minut kuhajte brokoli. Lahko ga skuhate tudi na sopari.
Tako pripravite brokolijeve polpete:
Kuhan brokoli dobro odcedite in cvetove drobno nasekljajte.
Stresite v posodo, dodajte jajci, parmezan, moko in česen. Solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte.
V ponvi segrejte malo olja in specite polpete.
Polpete boste najlažje oblikovali z žlico - zajemite eno žlico mase, položite v ponev in sploščite, da dobite obliko polpete. Med polpetami naj bo dovolj prostora.
Pecite 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve, nato jih obrnite. Obrnite jih enkrat.
Če jih boste pekli v pečici: pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in polpete pecite 10 do 13 minut. Če niste prepričani, ali so pečene, preprosto odkrhnite košček z vilico in poskusite.
Lepo zlato rjavo zapečene polpete postrezite s kislo smetano ali z jogurtom.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 450 gramov kuhanega brokolija
- 2 večji jajci
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 4 žlice moke (oz. glede na gostoto mase)
- nasekljan strok česna
- sol in poper
- olje za peko
Preverite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?