Dobro uravnotežena in energijskim potrebam prilagojena prehrana je osnovnega pomena za zdrav razvoj vašega otroka. Zato vanjo vključite čim bolj pestro paleto živil. Sveži, doma pripravljeni obroki iz kakovostnih sestavin (ekološke pridelave in brez umetnih barvil ter ojačevalcev okusa), prijetnega videza, vonja in okusa so najboljša izbira za otrokovo prihodnost.
Spremembe v otrokovem razvoju se kažejo tudi v spreminjanju navad in vedenja pri mizi. Odločen malček lahko sam odkoraka od mize in nam jasno pove, kaj ima rad in česa ne mara. Pomembno je, da vztrajajte pri rednih obrokih in hkrati spoštujete otrokov tek.
Malčki naj imajo tri glavne obroke na dan, vmes pa potrebujejo še dva ali tri manjše prigrizke. Če na krožniku ostane nekaj hrane, naj vas to ne vznemirja, malček bo pojedel toliko, da bo potolažil lakoto. Pohvalite ga, za tisto, kar je pojedel, nikoli ga ne silite, da mora pojesti vse.
Staršem velikokrat zmanjkuje idej za prijetno malico ali večerni obrok. Družinska hrenovka v polnozrnati štručki je zdrav in pester obrok – verjemite, malčki jo obožujejo.
Družinska hrenovka v štručki
Sestavine:
- 100 g polnozrnate ali graham lepine
- 50 g svež paradižnik
- 20 g listov zelene solate
- 5 g gorčice
- 25 g navadnega jogurta
- 60 g Mini hrenovke
- svež peteršilj
Priprava:
Za pripravo družinske hrenovke v štručki potrebujemo polnozrnato štručko ali čebato, ki jo prerežemo do polovice, v preostali polovici pa naredimo prostor le v notranjosti, robovi naj ostanejo neprerezani. Tako pripravljeno štručko položimo za nekaj minut v opekač kruha, da dobi hrustljavo skorjico.
Paradižnik in solato operemo in paradižnik narežemo na rezine. Spodnjo stran štručke namažemo z gorčico, nanjo položimo paradižnik, kuhane mini hrenovke, ki jih lahko podolžno razpolovimo, dodamo jogurtov preliv, v katerega smo vmešali sveže nasekljan paradižnik, čezenj pa položimo list zelene solate. Okusen in barvit hot dog je pripravljen.
Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. – klinična dietetičarka