Ingver je večletna začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Pradomovini ingverja sta vzhodna Azija in Indija. Je ena izmed prvih začimb, ki jih je spoznal človek, uporabljamo pa ga že tisočletja – tako v prehrani kot tudi v zdravilstvu.
Korenina ingverja vsebuje do 3,3 odstotka eteričnih olj, ingver pa je eden od najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Pospešuje presnovo in krvni obtok, priporočljiv pa je predvsem pri pomanjkanju teka, prebavnih motnjah, napenjanju in kolikah. V ZDA in Angliji je zelo priljubljeno brezalkoholno ingverjevo pivo.
Ingverjev liker
V posodo nalijemo 2 dl vode in 2 dl medu ter zavremo. Vre naj približno 5 minut, peno, ki se nabere na površju, odstranimo. Vmešamo 3 žlice nastrganega ingverja in limonino lupinico. Pustimo še 5 minut vreti. Nato vse skupaj ohladimo.
Tekočino nalijemo v steklenico, prilijemo 5 dl viskija in zapremo. Za mesec dni postavimo v temen prostor. Nato tekočino precedimo in postavimo nazaj na temno še za 2 tedna.
Pečen krompir z ingverjem
Pečico segrejemo na 200 °C. Košček ingverja (odvisno, kako oster okus imate radi) olupimo in naribamo. Zmešamo ga s sladko smetano in po želji s kakšno žlico medu. Solimo in popramo. Krompir olupimo in operemo ter narežemo na tanke rezine. Model za narastke dobro namastimo in vanj zložimo rezine krompirja ter prelijemo s smetano. Po vrhu potrosimo koščke masla in pečemo približno 1 uro. Nato ga pustimo še 10 minut počivati in narežemo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?