Juhice za srce in dušo

20. 6. 2010
Deli

Zlijte mlačne industrijske jušne napitke v stranišče in se raje podajte v domačo avanturo z božanskim rezultatom.

Zelenjavna juha za vitalnost

Ta juha vam bo povrnila vitalnost in tudi poskrbela, da se znebite vse odvečne zelenjave, ki se vam nabira v shrambi. Ker je lahka, je primerna predvsem za predjed.

Priprava:

Najprej narežite 2 velika korenčka (400 g) in srednje veliko stebelce zelene na tanke trakove. Nato v 2 litra vode dodajte 1 žlico celih zrnc črnega popra, 2 na pol prerezana stroka česna in žajbljev list ter vse skupaj zavrite. Ko zavre, pustite v odprti posodi pri nižji temperaturi komaj opazno vreti še 15 minut.

Nato vse skupaj precedite, tekočino obdržite, kar vam ostane na cedilu, pa mirno odvrzite. Tekočino ponovno zavrite, dodajte 1 narezan por ter zmanjšajte ogenj; juha naj komaj opazno vre 5 minut.

Zatem dodajte trakove korenčka in zelene, ki ste jih narezali na začetku; zopet naj rahlo vre 3 minute. Na koncu dodajte 125 g narezanih gob (npr. šampinjonov) malo manj kot pol strte kokošje jušne kocke, 2 žlički sojine omake, 1 žličko suhega šerija; vse naj nato rahlo vre še 1 minuto. Na koncu lahko potresete z žličko narezanega drobnjaka.

Morska juha iz školjk

Ker se bliža poletje in s tem tudi vonj po morju, se bo prav gotovo prilegla juha iz morskih globin. Ob nakupu se prepričajte, ali so školjke in ribe sveže.

Priprava:

V kozico nalijte 1, 5 litra vode, vanjo položite 250 g filejev bele ribe in pustite, da vse skupaj zavre; pustite v pokriti posodi komaj opazno vreti še 15 minut. Odcedite vodo - vendar obdržite tako vodo kot ribe. V ponvi razpustite 15 g masla in mu dodajte 2 žlici moke, 2 žlički currya in mešajte, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka.

Dodajte 2 žlici paradižnikove mezge in sproti dodajajte ribjo osnovo, medtem ko zmes mešate, da ostane gladka. Mešajte, dokler zmes ne zavre in se malce zgosti. Dodajte 3/4 piščančje jušne kocke in 2 olupljena in narezana paradižnika. Vse skupaj naj rahlo vre 1 minuto.

Dodajte koščke ribe in 16 očiščenih školjk. Vse skupaj kuhajte nadaljnjih 5 minut, oz. dokler se školjke ne odprejo (zaprte školjke zavrzite). Posolite in poprajte ter potresite z 2 žlicama narezanega peteršilja.

Kremni juhi za ugodje

Kremne juhe so zaradi masla, smetane in posutega parmezana težke in so za predjed primerne le v manjših količinah. Dobra stvar je seveda ta, da si lahko z zvrhanim krožnikom take juhe priskrbite obrok za ves dan. Priležejo se v turobnih dneh, ko potrebujete malce tolažbe in razvajanja, oziroma v manjših koli- činah za romantično večerjo.

Špinačna:

Zavrite liter vode, dodajte govejo jušno kocko ter v njej kuhajte 200 g špinače, dokler ne postane mehka. Ko se malce ohladi, zmešajte s paličnim mešalnikom.

Nato naredite bešamel: 30 g masla raztopite v ponvi in mu dodajte 20 g moke. Vse skupaj premešajte, in ko se moka sprime, postopno prilivajte 0, 25 l mleka. Med tem ves čas mešajte, dokler vedno gostejša masa ne zavre. Bešamelu dodajte še strt česnov strok in ga prilijte k juhi.

Poprajte in solite, premešajte in dajte na ogenj, da zavre. Na koncu dodajte 0, 8 dl sladke smetane. Preden postrežete, lahko dodate še na olivnem olju popražene majhne kocke belega kruha in potresete z žlico parmezana.

Iz bučk in pora:

Narežite 2 pora, 2 stebelci zelene ter 750 g bučk; olupite in narežite 1 korenček ter en velik krompir. Raztopite 60 g masla v veliki posodi, dodajte narezano zelenjavo in dobro premešajte, da se vsa namasti. Pokrijte s pokrovko ter na srednji temperaturi dušite 5 minut; občasno premešajte.

Ne pustite, da bi vam zelenjava porjavela. Dodajte 9 dl vode, malo manj kot eno strto kokošjo jušno kocko ter solite in poprajte; dobro premešajte. Ko juha zavre, zmanjšajte ogenj in pustite pokrito rahlo vreti približno 15 minut. Na koncu dodajte 2 žlici narezanega peteršilja. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešajte. Dodajte 0, 8 dl sladke smetane in pogrejte, ne da bi zavreli. Preden postrežete, juho posujte po vrhu z žlico parmezana.

Poletni gazpacho

Španski pridih zrelih paradižnikov in ledena osvežitev, ki jo ponuja ta preprosta juha, sta dobrodošla v poletnih mesecih.

Priprava:

Kupite 750 g res zrelih paradižnikov. En paradižnik potopite za minuto v krop, nato ga olupite, odstranite semena in razkosajte. Eno kumarico po dolžini razpolovite ter eno polovico olupite in narežite.

Enako storite z zeleno papriko. Nato sesekljajte 1 čebulo in 2 stroka česna. Vse, kar ste narezali, dobro zmiksajte, dodajte 3 žlice olivnega olja, 2 rezini belega kruha, 2 žlici rdečega vinskega kisa in 1, 5 dl vode ter vse to skupaj zopet kremasto zmiksajte.

Posolite in popoprajte. Nato hladite juho v hladilniku od 2 do 3 ure. Preden postrežete, narežite preostalo zelenjavo in 1 čebulo na zelo majhne kockice. Eno rezino belega kruha narežite na majhne kockice in jih na žlici masla prepražite. Vse to stresite v juho in postrezite. Lahko posujete s svežim pehtranom.

Še do nedavnega sem se ob besedi juha takoj spomnil svoje babice, ki se je ure in ure potila nad štedilnikom le zato, da bomo otroci na hitro posrebali to domačo sprecialiteto. In tako sem si še pred kratkim tudi sam predstavljal pripravo juhe. Dolg proces, mučno čakanje in nemogoče sestavine.

A ko sem odkril, da ne zahteva pretiranega truda in da je lahko pripravljena v le nekaj minutah, sem postal njen fanatični privrženec. Še več. Največkrat za juho potrebujete le prgišče sestavin, ki bi že tako ali tako morale vedno biti v vašem hladilniku ali shrambi.

Spekter različnih juh je seveda tako širok, kolikor je vrst zelenjave ali mesnih bitij na tem planetu. V osnovi delimo juhe na zelenjavne, mesne, ribje, sadne, kremne, bistre, tople in hladne. Pa še kakšna bi se našla. Uporabne so tako za predjed kot za samostojno jed, poleg tega jih zlahka pogrejemo tudi kasneje.

Godijo nam predvsem za zdravljenje hudega mačka, za vzbujanje občutka udobja in topline, so zdravilo pri prehladih in gripah, z njimi si celimo srčne rane in zapeljujemo nasprotni spol. A preden se lotite priprav, še nekaj ljudske modrosti.

Čeprav vem, da niste po župi priplavali, si zapomnite naslednje pregovore, ki kar držijo: »Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. « »Pogreta župa ni nikoli več tako dobra, kot takrat, ko se skuha. « in »Stara koka dobra župa. « Ni kaj. Juha ima bogato ljudsko izročilo, in vse kaže, da se je moralo v zgodovini kar veliko dogajati okoli nje, da si je pridobila tako pomembno mesto v svetu ljudskih rekov.

Da pa se boste kot vsak normalen moški čim bolj izognili pretiranemu delu in kljub temu dosegli rezultat, ki bo vaše po- skuševalke ogrel do srca, vam ponujamo nekaj izvrstnih receptov. Priprava vsake od navedenih juh je izjemno lahka, rezultati pa - no, boste že sami presodili. Vsi recepti so za štiri osebe.

Marko Prijatelj

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?