Kaj se zgodi, če proteinski prašek uporabljate po preteku roka uporabe

Kaj se zgodi, če proteinski prašek uporabljate po preteku roka uporabe (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2019

Kaj naredite, če proteinskemu prašku preteče rok uporabe: ga porabite ali takoj zavržete?

Proteinski praški, ki si jih večina najraje privošči po treningu, velikokrat pa so tudi sestavina receptov, denimo za smutije, palačinke in energijske kroglice, so ponavadi pakirani v ogromnih embalažah. Zato obstaja verjetnost, da vam jih ne uspe porabiti do navedenega roka uporabe, še posebej, če praška ne uporabljate vsak dan oz. po vsakem treningu.

Preverili smo, kaj se zgodi, če tak proteinski prašek uporabljate še naprej.

Najprej, kaj rok uporabnosti sploh je

Na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razložijo, da rok uporabnosti zajema dva pojma:

  • Datum minimalne trajnosti in
  • Datum porabe

Prvi se nanaša na kakovost živila in je običajno označen na izdelkih, ki imajo daljši čas uporabe z oznako ’uporabiti najmanj do’ oziroma ’uporabno najmanj do konca’. Naveden je lahko natančen datum ali pa le leto. Po tem času proizvajalec ne zagotavlja kakovosti živila.

Drugi se nanaša predvsem na varnost živila in se uporablja za označevanje hitro pokvarljivih živil, kot je denimo mleko in meso. Na izdelkih se običajno označuje z izrazom ’porabiti do’, naveden pa je natančen datum in tudi navodila za shranjevanje.

Ali je varno uživati živilo, ki mu je potekel rok uporabnosti?

»Datum minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) se nanaša zgolj na kakovost živilskega izdelka, ki po preteku tega roka začenja upadati. Po tem datumu lahko zaznamo razliko v okusu ali konsistenci, vendar je zaradi tega živilo še varno,« so zapisali na strani NIJZ.

»Če gre za prvo označbo, lahko živilo uporabljate še več dni, tednov ali celo mesecev po predpisanem 'varnem' roku za uživanje,« pravi tudi mikrobiolog in profesor iz Drexel Univerze.

»Proteinski praški in živila v pločevinkah spadajo med takšna živila, saj »suhi izdelki povzročajo manjše tveganje, da bi nam postalo slabo ali da bi zboleli, če jih uživamo po pretečenem roku uporabe,« pa pravi strokovnjak za varnost živil Mitzi Baum iz univerze v Michiganu.

Ni škodljiv, toda: ali je še vedno učinkovit?

Proteinski prašek je namenjen spodbujanju razvoja mišic in zagotavljanju zaužitja zadostne količine beljakovin za tiste, ki se ukvarjajo s športom.

Ali je njegova učinkovitost po pretečenem roku uporabe zmanjša?

»Beljakovina je beljakovina, ne bo se razgradila v nekaj drugega,« zagotavlja mikrobiolog. »Tudi ogljikovi hidrati v prašku bodo ostali nespremenjeni.«

Vseeno pa je potrebna pazljivost, kar zadeva druge sestavine v prašku.

»Najbolj nevarne so maščobe, ki pa s časom lahko postanejo žarke in to boste hitro zaznali, če je prašek navzet s čudnim vonjem,« dodaja strokovnjak za prehrano in varstvo živil.

Tudi praški, ki vsebujejo dodane vitamine in mlečno formulo, bodo po pretečenem roku uporabe začeli propadati. »Vitamini dve leti po roku uporabe niso več tako učinkoviti,« pravi strokovnjak za prehrano.

Kako ohraniti svežino svojega proteinskega praška?
  • Hranite ga v originalni embalaži, ki ščiti pred svetlobo.
  • Embalažo s praškom postavite na mesto, kjer ni vlage in pretirane vročine, torej v omarico.
  • Nekatere praške se lahko shranjuje tudi v hladilniku (maščobe tako ostanejo nedotaknjene).
  • Embalaže s praškom ne shranjujte na pokrovu hladilnika, saj je ta predel pogosto topel in vlažen zaradi delovanja aparata.
  • Ko zajemate prašek, vedno uporabite suho žlico. Če v prašek zaide voda, se lahko razvije plesen, v tem primeru pa ga morate takoj zavreči!
Očitni znaki, da vaš proteinski prašek ni več varen za uporabo:
  • Čuden vonj
  • Spremenjena tekstura (prašek je postal kepast, se je povsem strdil ali pa se je na njem začela nabirati plesen)
  • Spremenjen okus
Preberite še:

Pa tudi: Ne izločajte ogljikovih hidratov! Preverite hranljiv recept, pripravljen v 15 minutah

Viri: NIJZ, Men's Health, Women's Health Mag