Korenje

23. 6. 2008
Deli
Korenje

Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje naj­več betakarotena, ki je predstopnja vitamina A. Tega večinoma najdemo le v hrani živalskega izvora, zato je korenje odličen vir vitamina A za vegetarijance.

Poleg kalija, kalcija, železa, vitamina K in folne kisline vsebuje tudi veliko vlaknine pektina, ki v prebavnem traktu močno nabrekne in tako ščiti želodčno in črevesno sluznico. Redno uživanje korenja bo koristilo predvsem vašim očem, koži in lasem.

Okus­no je surovo v različnih solatah ali v obliki sveže iztisnjenega korenčkovega soka. Presno koren­je ima zelo nizek glike­mični indeks, kuhano pa zaradi večje vsebnosti toplotno obdelanih ogljikovih hidratov razmeroma visokega in zato povzroči hiter dvig sladkorja v krvi.

Ne glede na to, ali se boste razvajali s svežim ali surovim, pa je pomembno, da zraven vedno zaužijete še nekaj kakovostne maščobe, ki bo omogočila optimalno absorpcijo betakarotena, saj je prav tako kot vitamin A topen v maščobah.