So na Japonskem in Kitajskem zelo cenjen in priljubljen dodatek v različnih juhah, enolončnicah, omakah in solatah. In to ne v obliki tablet, ampak kot posušeni listi. Pri nas jih nismo preveč navajeni, zato jih razen maloštevilnih posameznikov v domači kuhinji največkrat ne uporabljamo.
Zakaj so zdrave
Poznamo zelene, rjave, rdeče in modrozelene alge. Vse vsebujejo naravni megapaket koristnih mikrohranil, ki jih v istem obsegu in številu najdemo le v malokaterem drugem živilu. Poleg klorofila, železa, joda, esencialnih maščobnih kislin in magnezija so tudi odličen vir kalcija in kalija, ki je nepogrešljiv za vzdrževanje normalnega krvnega tlaka.
To je še zlasti pomembno, ker znanstveniki povišan krvni tlak povezujejo z uživanjem hrane, ki je bogata z natrijem in revna s kalijem. Vnos natrija moramo zato omejiti (manj soli), količine zaužitega kalija pa povečati.
Ideja za pripravo
Najprimernejša hrana je suši, saj Japonci okusne zvitke največkrat ovijajo v liste morskih alg. Sušene morate najprej namočiti, nato jih razrežete na primerno velikost in vanje zavijete izbrane grižljaje. Vsi, ki ne marate eksotičnih specialitet, pa sušene alge raje zdrobite oz. zmeljite v mlinčku za kavo.
Pripravljen prah lahko uporabite kot začimbo ali nadomestek soli in z njim potresete solate, juhe in enolončnice. Raje pa ga ne kuhajte, saj boste tako ohranili več biološko aktivnih snovi.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?