Fižol zavzema pomembno mesto v zdravi in uravnoteženi prehrani. Kot bogat vir beljakovin in vlaknin je še posebej dobrodošel na krožnikih športnikov, pa tudi tistih, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Današnja slastna juha je sestavljena iz treh receptov. Za piko na i smo dodali pikantno salso.
Za 7 do 9 porcij:
- 4,8 dl suhega črnega fižola ali 1,3 kg vloženega črnega fižola, odcejenega in oplaknjenega
- 9,6 dl vode ali zelenjavne osnove
- 1 velika čebula, sesekljana (2,4 dl)
- 10 srednje velikih strokov česna, sesekljanih
- 2 žlički mlete rimske kumine
- 2 srednje velika korenčka, narezana na kockice
- 2,4 dl kitajskega zelja
- 1 velika paprika, sesekljana (2,4 dl)
- 2,6 dl pomarančnega soka
- 2 srednje velika paradižnika, narezana na koščke (4,8 dl)
- 1 velik gomolj sladkega krompirja, skuhan na pari in narezan na kocke (2,4 dl)
- črni poper, po okusu
- čili, po okusu
- mlada čebula, sesekljana
- veliko koriandra
- salsa
Priprava:
1. Če boste uporabili konzervirani fižol, preskočite ta korak. Sicer pa: Suhi fižol namočite čez noč v veliki količini vode. Naslednji dan ga odcedite, oplaknite in stresite v jušni lonec z debelim dnom. Prilijte 9,6 dl vode ali jušne osnove. Zavrite, pokrijte in kuhajte približno eno uro, oziroma toliko časa, da se fižol zmehča.
2. V voku prepražite čebulo, polovico česnovih strokov, rimsko kumino in korenje. Korenje naj se malce zmehča. Dodajte kitajsko zelje, preostanek česna in papriko. Pražite še 10 do 15 minut, da se vsa živila povsem zmehčajo.
3. Prepraženo zelenjavo dodajte fižolu v jušnem loncu. Nato vmešajte pomarančni sok, narezani paradižnik in sladki krompir. Dodajte črni poper in čili.
4. Del juha ali vso juho obdelajte v mešalniku ali sekljalniku. Morda boste morali postopek ponoviti, da boste iz celotne količine napravili kremno juho.
5. Juho prelijte nazaj v lonec in jo kuhajte na majhnem ognju 10 do 15 minut.
6. Postrezite jo okrašeno s sesekljano mlado čebulo, koriandrom in salso. Salsa je pikantna pika na i.
Recept iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet, foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del