Sirotka nastane v procesu predelave mleka v sir, pri čemer se izloči v obliki motne tekočine, ki vsebuje malo maščob, beljakovine, vitamine skupine B ter kalcij in kalij.
Največji pomen ji pripisujejo prav zaradi visokokakovostnih beljakovin, ki sodelujejo pri obnovi mišičnih celic po aktivnosti in omogočajo njihovo zdravo rast, zato je v športni prehrani iz sirotke izdelana cela vrsta prehranskih dopolnil.
Blagodejne učinke sirotke so poznali in spoštovali že v preteklosti. Sirotka namreč spodbuja delovanje ledvic in jeter ter uravnava presnovo, saj deluje kot blago odvajalo. Zaradi vsebnosti laktoze se v debelem črevesu razvije zdrava mikroflora, zaradi katere se izboljša tudi človekov imunski sistem. Sirotka sodeluje tudi v presnovi maščob, zato njeno redno uživanje v kombinaciji z gibanjem pomaga zmanjšati odvečne maščobne blazinice.
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa