Lešniki, pistacije in pekani vsebujejajo vsaj 3 grame vlaknin in 7 g mononenasičenih maščob, kar je taka kombinacija za prečiščevanje žil, kot jo je mogoče najti v mandljih. Orehi vlaknin in teh maščob nimajo veliko, so pa napolnjeni s kislinami omega-3.
Te snovi so nepogrešljive v boju proti srčno-žilnim boleznim, zato si jih večkrat privoščite. Dovolj pa bo le pest vsakih dnevno in dva brazilska oreščka povrhu za obrambo proti raku.
1 Pistacije
Fitosteroli, rastlinski holesterol, ki ga najdemo v pistacijah in lešnikih, lahko povzroči padec trigliceridov v krvi za deset točk, zmanjšanje slabega holesterola LDL pa za dobrih 16 točk.
Vlaknine: 3 grame (g)
Beljakovine: 6 g
Mononenasičene maščobe: 7 g
Fitosteroli: 61 miligramov (mg)
2 Orehi
V približno 30 gramih orehov je 2, 5 g kislin omega-3. Na Harvardu so celo ugotovili, da te pomagajo tudi pri boju z depresijo, kot vemo, pa se dobro obnesejo tudi pri obrambi pred glavno tegobo: srčnim napadom.
Vlaknine: 2 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 2, 5 g
Maščobne kisline omega-3: 2, 542 mg
3 Brazilski oreščki
V nobenem drugem živilu ne boste našli več selena, snovi, povezane z obrambo pred rakom na prostati. Najnovejše raziskave dokazujejo, da je uspešen tudi proti raku na črevesju.
Vlaknine: 2 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 7 g
Selen: 544 mikrogramov
4 Pekani
V njih je več antioksidantov kot v kateremkoli drugem oreščku. Če jih boste dodali v svojo prehrano, boste zmanjšali tveganje, da obolite za rakom, srčno-žilnimi boleznimi in celo Alzheimerjevo boleznijo.
Vlaknine: 3 g
Beljakovine: 3 g
Mononenasičene maščobe: 12 g
Antioksidanti: 5, 079 milimolov na g
5 Lešniki
Moški, ki pojedo eno pest lešnikov dnevno, lahko pričakujejo, da se jim bo raven dobrega holesterola (HDL) zvišala za okoli 12 odstotkov, se hvalijo evropski raziskovalci.
Vlaknine: 3 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 13 g
Fitosteroli: 27 mg
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?