Slovenci zaužijemo kar 150 % več soli, kot je še primerno za naše telo. Preveč natrija povzroča povišan krvni tlak, ta pa možgansko kap. Previsok vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni in sladkorno boleznijo.
Zato:
- Zmanjšajte uživanje soli. Izbirajte živila, ki nimajo dodane soli (natrija).
- Izogibajte se industrijsko predelani hrani, polpripravljenim, pripravljenim ter konzerviranim živilom.
- Izogibajte se dosoljevanju jedi iz navade (pri kuhanju ali pri mizi), ne da bi prej jed poskusili.
- Kupujte manj slan kruh in krušne izdelke (žemlje, kajzarice, sirove štručke itd. ).
- Redko in v majhnih količinah uživajte prekajeno meso in mesne izdelke.
- Pri pripravi obrokov uporabljajte različna zelišča/začimbe (sveža, suha ali zamrznjena) namesto kuhinjske soli.
- Malico za službo raje pripravite doma s svežimi in zdravimi sestavinami, namesto da jeste zunaj. Hrana zunaj je manj zdrava, ponavadi je tudi močno presoljena.