Recept: Beljakovine in vlaknine iz ponve

15. 3. 2015
Deli
Recept: Beljakovine in vlaknine iz ponve (foto: www.flickr.com/rovingl)
www.flickr.com/rovingl

Poiščite ponev in pripravite okusen obrok, bogat z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali.

Kozice s fižolom in sladkim krompirjem

Kozice so dober vir beljakovin in vitamina D, ki med drugim pomaga telesu pri absorpciji kalcija in fosforja ter s tem uravnava rast kosti ter njihovo obnovo, sladek krompir pa je bogat z vlakninami in vitamini, predvsem z vitaminom A.

Priprava:

400 g velikih kozic očistite, olupite ter začinite. Uporabite lahko mešanico začimb, kot so timijan, piment, črni poper, kajenski poper, cimet in sol.

V veliki ponvi segrejte žlico olja. Kozice stresite v ponev in jih pražite približno 2 minuti oz. tako dolgo, da dobijo rožnato barvo.

Medtem:

  • olupite in na tanke rezine narežite 1 sladek krompir,
  • pripravite 400 g kuhanega črnega fižola (lahko iz pločevinke),
  • nasekljajte 3 stroke česna,
  • na drobno nasekljajte 1 (jalapeno) zeleno papriko in
  • 1 čebulo.

Ko so kozice pečene, jih preložite v drugo posodo in v isti ponvi prepražite krompir, fižol, česen, papriko in čebulo. Najprej dodajte krompir in ga približno 4 minute dušite, da se zmehča, nato sledijo ostale sestavine. Začinite po okusu.

Ko je zelenjava pripravljena, stresite kozice nazaj v ponev, dobro premešajte in še približno minuto pražite. Po želji lahko jed zalijete z nekaj pomarančnega soka.

Potresite s koriandrom in postrezite.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?