Tri slastne večerje za aktivne.
Azijska cvetačna juha
Za 1 porcijo:
- ¼ čebule
- 2 žlički olja,
- 1 žličko karija
- 80 g cvetače,
- 250 ml zelenjavne juhe,
- 100 ml kokosovega mleka
- 2 žlici sredstva za zgoščevanje
- 1 kozico, sol, poper,
- 1 žlico praženih arašidovih semen
Priprava:
1. Čebulo zrežite na kocke in jih podušite na 1 žlički olja. Dodajte kari in jo zarumenite. Nato primešajte še brstiče cvetače, juho in kokosovo mleko. Vse skupaj kuhajte približno 10 minut in nato pretlačite s paličnim mešalnikom.
2. Juho zavrite, primešajte sredstvo za zgoščevanje in vse skupaj kuhajte še 1 minuto.
3. Kozico med obračanjem približno 2 minuti pecite na 1 žlički olja in jo denite v juho. Začinite jo s soljo in poprom, prelijte v krožnik in potresite z arašidi.
Na porcijo: približno 216 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
Omleta z mletim mesom in zelenjavo
Za 1 porcijo:
- 1 jajce
- 50 ml mleka,
- 25 g moke (pripravite lahko tudi pirine)
- sol, poper
- 1 ščepec muškatnega oreška
- pol čebule
- pol stebla belušne zelene
- pol rdeče paprike,
- 50 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlički oljčnega olja
- 40 g mlete govedine
- 1 žličko provansalskih zelišč
- 1 žličko sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Zmešajte jajce, mleko in moko in mešanico začinite. Čebulo in zeleno zrežite na kocke, papriko na trakove, paradižnike prepolovite.
2. V ponvi segrejte 1 žličko olja in na njem drobljivo popecite meso. Dodajte zelenjavo in jo podušite. Prilijte malce vode in vse skupaj kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo, poprom in zelišči.
3. Testo premešajte, v drugi ponvi segrejte pol žličke olja, nanj vlijte testo in ga razporedite po dnu ponve. Eno stran omlete zlato rjavo zapecite, jo obrnite in popecite še z druge strani.
4. Po polovici omlete porazdelite mešanico mesa in zelenjave in jo prepognite.
Na porcijo: približno 380 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
Čilijev tatarec na kruhu
Za 1 porcijo:
- 80 g tatarca
- mlet čili
- sol
- 1 rezino polnozrnatega kruha ali žemljice
- 1 žličko polmastne margarine
Priprava:
Tatarca začinite z večjo količino čilija in soli. Rezino kruha ali žemljico namažite z margarino in po njej razporedite tatarc. Po želji okrasite še s čebulnimi obročki.
Na porcijo: približno 200 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 15 g.
Pekoči 'pomagači'
Čili: Kapsaicin pospeši izločanje potu in presnovo.
Cimet: MHCP ('diabetin') izboljša delovanje inzulina v celicah in pomaga pri hujšanju.
Kumina: Mala zrna pospešijo izločanje želodčnega soka in tako izboljšajo prebavo.
Ingver: Ostra korenina odplavlja vodo in tudi strupe iz telesa.
Poper: Piperin kroti apetit.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?