Vse vrste sliv vsebujejo poleg drugih zdravilnih učinkovin tudi tako imenovane fenole, ki delujejo izrazito antioksidativno.
Ti odstranjujejo škodljive kisikove proste radikale in tako pomagajo pri ohranjanju možganskih membran in sten krvnih žil ter prispevajo k učinkovitejši absorpciji železa.
Nekatere raziskave kažejo, da je v njih več antioksidantov kot v kateremkoli drugem sadju, obenem pa so slive tudi naravno odvajalo.
A ne prenažirajte se jih, saj v črevesju povzročajo neprijetne pline in tudi bolečine. Če jih pojeste nekaj na dan, boste zadovoljili potrebo telesa po obrambi proti prostim radikalom.
- Ogljikovi hidrati: 11, 4 g (na 100 g)
- Maščobe: 0, 28 g Beljakovine: 0, 70 g
- Druge snovi: vitamin A, vitamin C, fosfor, kalij
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?