Da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vedo že otroci. Toda kaj, ko se zjutraj vedno mudi. Kaj torej na hitro pripraviti za zajtrk, da bo obrok zdrav in nasiten, hkrati pa všeč tudi otrokom?
Seveda, misliji!
Skodelica mislija z žitnimi kosmiči, oreški in sadjem organizmu zagotovi energijo in daje dolgotrajen občutek sitosti.
Žitni kosmiči vsebujejo ne le veliko balastnih in mineralnih snovi, temveč tudi dragoceno železo. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa, zato je dobro, da mislijem dodate sveže sadje ali sadni sok.
Pri nakupu bodite pozorni
Pri kupljenih mislijih se vedno prepričajte, kaj pravzaprav je v njih – na embalaži lahko poleg hranilne vrednosti preberete tudi sestavine, ki so običajno razvrščene po zaporedju deležev.
Če je sladkor na prvem mestu, se takim mislijem raje odrecite. Čim nižje se sladkor pojavi na seznamu, toliko bolje.
Še posebej bodite previdni pri 'hrustljavih' mislijih. Za učinek krhkosti in hrustljavosti so tu sestavine pogosto obdane s sladkornim plaščem.
Najboljši so doma pripravljeni misliji
Zmešate ga lahko iz različnih vrst kosmičev (ovseni, rženi, ječmenovi, pirini), na grobo sesekljanih oreškov (mandlji, lešniki, orehi) in semen (sončnična, sezamova, lanena, bučna).
Pri nakupu dajte prednost polnozrnatim kosmičem in sestavinam iz ekološke pridelave ter jih zmešajte v razmerju, ki vam je najljubši.
Namig: doma pripravljeni misliji so tudi veliko cenejši, zlasti če jih pripravite na zalogo. Shranite ga v tesno zaprti posodi in suhem prostoru.
Mislijem dodajte rozine in drugo suho ali sveže sadje, po želji še sesekljano čokolado in vse skupaj prelijte z mlekom, jogurtom, pinjencem, kefirjem ali rastlinskimi napitki (sojinim, ovsenim, mandljevim, riževim napitkom).
Žitni kosmiči, ki toplotno niso obdelani, so za nekatere težko prebavljivi. Težavo odpravite tako, da kosmiče čez noč namočite v vodi ali soku.
Če se vam misliji zdijo premalo sladki, nikar ne dodajte sladkorja. Osladite jih raje s kančkom medu, ki bo poskrbel za dodaten odmerek zdrave energije.
Misliji za hudo lakoto
Sestavine za 1 osebo:
- ½ jabolka
- 4 orehove polovice
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- 1 žlica pirinih kosmičev
- 1 žlica ovsenih otrobov
- 1 žlička zmletih lanenih semen
- 1 žlička suhih brusnic
- 125 g navadnega jogurta
Priprava:
Jabolko zrežite na četrtine in jih narežite na koščke. Orehe na grobo sesekljajte. V skodelici zmešajte kosmiče, otrobe, lan, brusnice, orehe in jabolka. Dodajte jogurt in po želji osladite z malo medu.
Bogati misliji za nedeljski zajtrk
Sestavine za 4 osebe:
- po 30 g lešnikov, orehov in mandljev
- 30 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 4 posušene marelice
- 25 g suhih brusnic
- 80 g pirinih kosmičev
- 400 g jogurta
- cimet
- 2 banani
Priprava:
Orehova jedrca prerežite na pol. Mandlje in lešnike popražite v ponvi brez dodane maščobe. Posujte jih z ovsenimi kosmiči in sladkorjem ter karamelizirajte. Mešanico pretresite v 4 globoke krožnike in jo ohladite. Dodajte sesekljane marelice, brusnice, mandlje in pirine kosmiče. Prilijte jogurt, zmešajte in začinite s cimetom. Mislije obložite s koščki banan in takoj postrezite.
Misliji po originalnem receptu Maximiliana Bircher-Bennerja
Mislije je okoli leta 1900 razvil švicarski zdravnik Maximilian Bircher-Benner in jih vključil v prehrano svojih pacientov, ki je temeljila na svežem sadju in zelenjavi. Današnjo obliko pa so misliji dobili v začetku 60. let prejšnjega stoletja, ko je postal popularen v zahodnih državah kot del zdrave in vegetarijanske prehrane.
Sestavine za 1 osebo:
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica smetane
- 1 veliko jabolko
- 1 žlica sesekljanih lešnikov ali mandljev
Priprava:
Kosmiče čez noč namočite v od 2 do 3 žlicah vode. Zmešajte jih z limoninim sokom in smetano.
Jabolko na drobno naribajte in ga skupaj z lešniki primešajte kosmičem.
Originalni recept je vseboval kondenzirano mleko, saj je bila to najbolj higienična alternativa v obdobju, ko še niso poznali pasterizacije in zamrzovanja.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"